Cruise Crontrol; de blik op de weg voor Noord-Holland





 

Aandacht voor de dode hoek

Afgelopen week kwamen in Alkmaar en Haarlem twee fietsers om het leven bij een ongeval met een rechtsafslaande vrachtwagen. Ondanks de in 2003 verplicht gestelde dodehoekspiegel op vrachtwagens raken er in Nederland jaarlijks bij soortgelijke ongevallen veel fietsers en voetgangers ernstig of dodelijk gewond. In totaal kwamen de afgelopen vijf jaren 57 fietsers om het leven doordat zij letterlijk over het hoofd werden gezien.

Cruise Control, een nieuw verkeersprogramma op RTV Noord-Holland, wil meer aandacht voor de levensgevaarlijke ’blinde’ of ’dode’ hoek van vrachtwagens en (bestel)bussen en start daarom een speciale dodehoek campagne. De makers van het tv-programma hebben opvallende reflecterende stickers ontwikkeld die transportondernemingen in Noord-Holland gratis kunnen bestellen via de website van het tv-programma.

De speciale dodehoeksticker, die op de plaats van de dode hoek op de vrachtwagen wordt geplakt, waarschuwt de fietser of voetganger dat hij of zij zich in de dode hoek bevindt. De dode hoek is het weggedeelte vier meter rechts naast de auto en drie meter voor de auto, waar de bestuurder vanaf de zitplaats geen zicht op heeft.

’Cruise Control’ is vanaf maandag 5 november te zien op RTV Noord-Holland. Het regionale verkeersprogramma wordt gemaakt in opdracht en met medewerking van de vijf Noordhollandse politiekorpsen.In twaalf afleveringen wordt (het werken aan) de verkeersveiligheid in de provincie belicht, aan de hand van bijvoorbeeld reportages over (on)veilige verkeerssituaties, remweg, stopafstand en de nasleep van alcoholgebruik in het verkeer. Maar ook aankondigingen van politiecontroles en verkeerscampagnes komen aan bod. De ’dode hoek’ is een wekelijks terugkerend item.

Het doel van het programma is om de Noordhollandse weggebruiker meer kennis en inzicht te geven in de vele facetten van het onderwerp Verkeer. De door de kijker opgedane kennis moet leiden tot een bewuster en veiliger eigen verkeersgedrag. Met als gevolg een veiliger verkeer in Noord Holland!

Cruise Control wordt iedere maandag om 18:45 uur uitgezonden op RTVNH en daarna ieder uur herhaald. Voor meer informatie over het programma en voor het bestellen van de dode hoek stickers kun je vanaf 5 november terecht op www.cruisecontrol-tv.nl. Cruise Control wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Noord-Holland.

 
 
Bron: Bron:  ActieHoorn
 
  26-10-2007  


|

FlitsKaart