Derde kwartaal weer drukker





 

In het derde kwartaal is het 6,7 % drukker ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Daarbij wordt de drukte uitgedrukt in filezwaarte, de lengte van de files maal de duur ervan. Als wordt gekeken naar de eerste negen maanden van het jaar is de stijging zelfs 8,4%. Het slechte weer van de eerste drie maanden werkt in dit cijfer extra door, zo heeft de VerkeersInformatieDienst in haar kwartaalbericht becijferd.



Koploper wat drukte betreft is de A2 bij Everdingen in de richting Den Bosch. Bij het halfjaarbericht concludeerde de VID reeds dat de spitstroken slechts tijdelijk voor verlichting hebben gezorgd. Volgens het Ministerie van Verkeer en Waterstaat hangen de problemen daar samen met het werk aan de Diefdijk. De VID denkt dat het onwaarschijnlijk is dat dit de enige oorzaak is en vermoed dat het verkeersvolume snel is toegenomen nadat de spitstrook is gereedgekomen. De VID constateert dat de filedruk bij Everdingen bijna is verdubbeld en al fors toenam voordat het werk aan de A2 zelf begon.



Opvallend is ook dat de filedruk bij de Coentunnel (binnenring van de A10) bijna is verdubbeld. De Merwedebrug, onderdeel van de A27, klimt mede als gevolg van werkzaamheden en vakantieverkeer snel. Bovendien wordt het snel drukker ten zuidoosten van Amsterdam: de filedruk stijgt behoorlijk op de A9 richting Diemen voor het knooppunt Holendrecht en voor het knoopunt Diemen en op de A1 richting Amersfoort voor Muiden. Met de leegstand van kantoren in Amsterdam-Zuidoost zou je het omgekeerde verwachten.



Goed nieuws is er voor de gebruikers van de A9 tussen Alkmaar en Amstelveen. De ochtendfile is door de aanleg van de A5 bijna geheel verdwenen, in de avonduren is de file net na het Rottepolderplein wat toegenomen ten opzichte van de file bij Badhoevedorp vroeger. Het totale effect is op dit moment echter positief. Ook op de A28 bij Amersfoort en de A2 bij Veldhoven is de filedruk flink gedaald. De werkzaamheden bij deze locaties zijn nu ten einde en het verkeer stroomt beter door. Bij nieuwe werkzaamheden horen helaas nieuwe knelpunten zoals op de A17 richting Dordrecht voor Klaverpolder en de A4 richting Delft bij Hoogmade.

 
 
Bron: www.vid.nl
 
  10-8-2004  


|

FlitsKaart