Diefstal onderdelen op bestelling/Bendes strippen auto’s


AMSTERDAM - Aan de lopende band worden uit auto’s in het hele land airbags, leren stoelen, navigatieapparatuur, koplampen en zelfs complete motorblokken op vakkundige wijze gestolen.


Terwijl de diefstal van voertuigen de afgelopen jaren fors gedaald is, neemt het stelen van auto-onderdelen opvallend toe. In sommige gevallen worden accessoires en onderdelen door autobendes op bestelling gestolen.De geclaimde schade aan gestolen auto-onderdelen bedroeg in 2005 ruim 500 miljoen euro. Dat bedrag overstijgt vele malen de schade van gestolen voertuigen.


Sinds 1998 is het aantal claims van autodiefstallen op jaarbasis gedaald van 220 miljoen naar 75 miljoen euro.Dat stelt de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC), een samenwerkingsverband van onder andere het Verbond van Verzekeraars, politie, justitie, Bovag en de Rijksdienst voor Wegverkeer.Microdots

Een van de maatregelen is om nieuwe en gebruikte auto’s in Europa zo snel mogelijk te voorzien van zogeheten microdots om de explosieve toename van diefstal van auto-onderdelen tegen te gaan. Dit zijn voor het oog onzichtbare coderingen met daarop het chassisnummer van de auto, die door middel van een doorzichtige spray op alle onderdelen van het voertuig worden gespoten. De microdots lossen in een fluorescerende lijmlaag op.Op die manier kunnen autocriminelen moeilijker van hun gestolen handelswaren afkomen.

In Australië is na de invoering van de microdots de diefstal van onderdelen met bijna negentig procent afgenomen. Het Nederlandse samenwerkingsverband wil op Europees niveau nu het voortouw nemen voor het sprayen van auto’s.

De coderingen worden nu al aangebracht op waardevolle producten zoals kunstwerken, kostbare schilderijen, horloges en zelfs waardepapieren.

Bron:  De Telegraaf (abonnee gedeelte)

Melder: Maserati Teun