Dijkbewoner is hardrijder zat





 

20 JUNI 2003 - MARLE - Bewoners van de Gelderse zijde van de IJsseldijk zijn hardrijders zó zat dat zij acties overwegen om verkeer te dwingen op de rem te gaan. Dat kan door auto‘s om en om aan de dijk te parkeren. Verder wil men snel plaatsing van digitale snelheidsmeters.



Volgens de Dijkverkeersgroep, waarin dijkbewoners tussen Deventer en Wapenveld samenwerken, is de ergernis vooral in Marle (gemeente Olst-Wijhe), Wapenveld (gemeente Heerde) en Terwolde (gemeente Voorst) tot het kookpunt gestegen.



De Dijkverkeersgroep is nu negen jaar actief. Men bereikte dat de maximum-snelheid in het kader van Duurzaam Veilig omlaag ging naar zestig kilometer per uur. Maar volgens de groep houden maar weinig weggebruikers zich aan deze snelheid.



ONGELUKKEN



Oorzaak daarvan is volgens hen onder meer het ontbreken van voldoende borden met daarop de maximum-snelheid en te weinig prioriteit voor handhaving van de snelheid. ‘Het wachten is op ernstige ongelukken‘, zo verwoordt de groep de ergernis.



Inmiddels is er een gezamenlijk overleg geweest tussen de vijf gemeenten die met de dijk te maken hebben als wegbeheerder. Resultaat daarvan is volgens de groep dat er verplaatsbare digitale snelheidsmeters komen.



SCHRIKEFFECT



Over het effect daarvan heeft men twijfels, omdat er wel een schrikeffect is, maar geen sanctie. Toch vindt de Dijkverkeersgroep het overleg van vijf gemeenten een signaal dat het de goede kant opgaat.



De Dijkverkeersgroep wil nog niet zeggen wanneer de acties gehouden worden. Maar meest waarschijnlijk tijdstip is volgens een woordvoerder een ‘drukke zondag‘.



Overigens benadrukt de Dijkverkeersgroep dat de overlast wordt veroorzaakt door slechts een kleine groep weggebruikers, vooral een minderheid van motorrijders en verkeer in de spits. ‘Onze doelstelling is de dijk open te houden, maar dan wel veilig.‘

 
 
Bron: Apeldoornse Courant
 
  20-6-2003  


|

FlitsKaart