Doodrijder Sammy weer de weg op1544x

De dronken Enschedeër die de Nederlandse Sammy Oosting (16) net over de grens in Duitsland doodreed, mag hier gewoon blijven rijden.

Verkeersovertreders die in Duitsland hun rijbewijs zijn kwijtgeraakt, kunnen in Nederland ongehinderd met hun auto de weg op.

Wanneer de Duitse politie het rijbewijs in beslag neemt, blijkt dit namelijk niet te gelden voor de rijbevoegdheid in een van de andere Europese lidstaten.

Dit bizarre feit kwam aan het licht nadat een 52-jarige vermoedelijk dronken automobilist afgelopen weekeinde het 16 jaar oude meisje Sammichelle Oosting aanreed.

Het meisje, dat vorig jaar vanuit Enschede met haar ouders naar de Duitse grensplaats Gronau verhuisde, werd geschept toen ze haar hondje uitliet. Door de klap werd het slachtoffer weggeslingerd en werd overreden door een tegenligster.

De Duitse politie nam het rijbewijs van de Enschedese automobilist in beslag op verdenking van dood door schuld en drankrijden. Agenten roken bij de man een sterke dranklucht. De uitslag van de bloedproef is overigens nog niet bekend. Ook loopt nog een technisch onderzoek naar de toedracht van het verkeersdrama.

In afwachting van de rechtszaak ligt het rijbewijs nu bij de Duitse justitie, toch mag de man in ons land gewoon de weg op. Ook voor de Nederlandse politie is de zaak even verrassend als gecompliceerd.

Woordvoerder Jan Camphuis van de politie Twente, na navraag te hebben gedaan bij de Almelose verkeersofficier van justitie mr. Damen, in een reactie: ,,Het is inderdaad zo dat deze verdachte in Nederland gewoon mag rijden. Wanneer een rijbewijs in Duitsland in beslag wordt genomen, is dat niet van invloed op de rijbevoegdheid in Nederland.

Let wel: aangezien zijn rijbewijs in beslag is genomen, kan hij dit ‘fysieke document’ dus niet laten zien wanneer hem in Nederland bij een controle hiernaar wordt gevraagd. Daarvoor kan hij dan worden bekeurd. Maar het feit dat zijn rijbewijs dus in Duitsland in beslag is genomen, is strikt juridisch niet van invloed op zijn rijbevoegdheid in Nederland. Wat we hier als politie van vinden? Dat doet niet ter zake: wij hebben te handelen zoals de wet het voorschrijft.”

VVD-Kamerlid Fred Teeven wil de minister van Justitie vandaag om opheldering vragen. „Hier moet Europese regelgeving voor komen, want dit is echt een kwestie van verkeerde prioriteiten stellen”, aldus Teeven. „Bij boetes in het buitenland wordt er altijd heel scherp op gelet dat ze in Nederland geïnd kunnen worden, maar blijkbaar kun je wel slachtoffers maken met een dronken kop en vervolgens gewoon weer de weg op. Hier moet heel snel verandering in komen.”

Intussen rouwen vrienden en vriendinnen om de verongelukte ‘Sammy’, eerstejaars modestudente op het ROC van Twente. Haar Hyves-site staat vol met condoleanceberichten. De school heeft een aparte rouwhoek ingericht. Het ROC stelde een speciaal rouwprotocol op nadat anderhalf jaar geleden een leerlinge zelfmoord pleegde. Ook staat er op Youtube inmiddels een filmpje ter nagedachtenis aan ‘Sammy’.

Er zijn inmiddels door de PVV vragen aan de Minister gesteld.

Bron:  De Telegraaf

Melder: Maserati Teun

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram