Door veel schenken schuldig?





 

Als een dronken automobilist een dodelijk ongeluk veroorzaakt, is dan degene die hem de weg liet opgaan ook verantwoordelijk? Dit is de inzet van een rechtszaak in de Oost-Franse stad Nancy. Daarin moet een echtpaar zich verantwoorden voor ,,het niet-verhinderen van een misdaad of een misdrijf tegen de lichamelijke integriteit''.

Het is de juridische samenvatting van een gruwelijk drama-annex-filosofisch dilemma. Drie jaar geleden reed Frédéric Colin (29) dronken in de verkeerde richting de snelweg op. Bij de frontale botsing die daarop volgde liet bijna een heel gezin het leven, evenals als de spookrijder zelf.

Wegens de ernst van het ongeluk werd er diepgaand onderzoek verricht naar de uren die eraan voorafgingen. De sporen leidden naar een met alcohol overgoten etentje bij het echtpaar. De advocaat van de eisende partij - de ouders van de verongelukte moeder van het gezin - weet precies wat er zoal geschonken en gedronken is: borreltjes, wijn bij het eten, waarna opnieuw borrels in twee clubs. Colin had een alcoholpromillage van 2,4 (toegestaan is 0,5).

De in eerste instantie afgewezen klacht is nu in hoger beroep ontvankelijk verklaard, omdat het echtpaar de autoriteiten ,,ten onrechte'' niet heeft gewaarschuwd, terwijl ,,de staat waarin Colin verkeerde [...] van zijn voertuig zichtbaar een krankzinnig gevaarlijke machine maakte''. De advocaat van het echtpaar spreekt van een 'surrealistisch' vonnis. Zijn volgens hem sowieso niet-aansprakelijke cliënten zouden de autosleutels van Colin verstopt hebben, maar die op zijn geschreeuw hebben teruggegeven. Met oudejaarsavond in aantocht klinkt de uitspraak van het hof van beroep als waarschuwing, al maakt vooralsnog alleen dagblad Le Monde er melding van. Het echtpaar hangt maximaal vijf jaar cel en 75.000 euro boete boven het hoofd. De vrouw raakte bij een auto-ongeluk zelf verlamd.

 
 
Bron: NRC Handelsblad
 
  29-12-2003  


|

FlitsKaart