Duizenden bonnen ongeldig





 

Wie de laatste zes weken een parkeerbon heeft gekregen in de stad Utrecht, kan daartegen met succes bezwaar maken. De politie deelt ze uit, maar de gemeente staat er als afzender op. Fout, oordeelt het gerechtshof Amsterdam, dus ongeldig. Het gaat om zo’n zesduizend boetes, formeel belastingaanslagen van de gemeente.

De bon wordt uitgeschreven door parkeercontroleurs van de politie. Maar op de prent staat de naam van het Parkeerbedrijf van de gemeente Utrecht. Conclusie van het Gerechtshof in Amsterdam: een onbevoegd persoon heeft de bon uitgeschreven en dus is hij onrechtmatig.

De fout kwam aan het licht, toen de rechtbank een zaak van Woudenberger Willem Grünbauer behandelde. De kwestie die hij ter discussie stelde ging eigenlijk over iets anders. Hij kreeg een parkeerboete, terwijl hij genoeg geld in de meter had gegooid. Na de gewonnen zaak kreeg hij via het Gerechtshof ook de door hem geëiste onkostenvergoeding toegewezen.

Zijdelings merkte het Gerechtshof op dat de boete überhaupt geen grond had. Wie parkeert bij de meter zonder te betalen, of op plaatsen die alleen zijn bestemd voor vergunninghouders, krijgt een gemeentelijke boete, in de vorm een belastingaanslag. Utrecht heeft het uitschrijven van die bonnen officieel uitbesteed aan de politie.

De bon van Grünbauer is achter de ruitenwisser geplaatst door een parkeercontroleur van de politie, maar dat blijkt nergens uit. Op het papier op de voorruit staat de naam van het Parkeerbedrijf van de gemeente. ,,De aanslag is dus opgelegd door een onbevoegd persoon’’, zegt persraadsheer Evelien Faase van het Gerechtshof Amsterdam.

Iedereen die vanaf begin mei zo’n boete in de vorm van een belastingaanslag heeft ontvangen, kan dus mogelijk met succes bezwaar maken. ,,De bezwaartermijn bedraagt zes weken’’, zegt Faase. ,,Zelfs wie binnen die periode al heeft betaald, kan zich beroepen op nietigheid.’’

Met bonnen van hetzelfde soort die in het verleden zijn uitgeschreven en waarvan de bezwaartermijn is verlopen, maken klagers volgens Faase geen kans.

Utrecht deelt gemiddeld vierduizend parkeerboetes van het soort belastingaanslag uit per maand. Volgens de gemeente is prima geregeld wie dat wel en niet mag. ,,De discussie gaat over welke naam er op het bonnetje staat’’, zegt woordvoerder Gerard Derksen. ,,We zijn het dan ook niet eens met de uitspraak van het Gerechtshof en overwegen sterk om in cassatie te gaan.’’

Toch heeft de gemeente Utrecht het opschrift van de parkeerbonnen gisteren per direct veranderd. Voortaan staat erop dat het gaat om een naheffingsaanslag parkeerbelasting, ’opgelegd door de politie regio Utrecht’.

,,Voor de zekerheid’’, zegt Derksen. ,,Maar dat laat onverlet dat we denken dat alles goed is geregeld.’’

 
 
Bron: AD.nl
 
  15-6-2007  


|

FlitsKaart