Duizenden onterechte boetes op A131622x

Vlak voor een veelgebruikte flitsplek bij Berkel en Rodenrijs mist een bord met de maximumsnelheid. En de bebording voldoet daarmee niet aan de regels, bevestigt Potgraven.

In de wet staat dat aan beide zijden van de rijbaan een bord moet staan, zegt Potgraven. "Hier mist een bord in de buitenberm, zodat je zomaar de maximumsnelheid kunt missen als er een vrachtwagen naast je rijdt. Als we net iets harder rijden dan is toegestaan krijgen we een prent thuis, dus dat vergt een grote zorgvuldigheid van de overheid."

Handhaven
Ook CDA-Kamerlid Peter Oskam maakt zich zorgen over de cijfers. "We hebben in Nederland regels opgesteld en een daarvan is dat er pas gehandhaafd wordt als je voldoende wordt gewaarschuwd, anders is het niet rechtsgeldig. De spelregels moeten gehandhaafd worden. Als je boetes wilt uitdelen moet het wel duidelijk zijn. Het punt is dat het OM onderzoekt wat er in 2013 mis is gegaan. Wat er daarvoor al fout ging wil het OM niet zeggen. Als boetes onterecht zijn uitgekeerd moet dat hersteld worden. En bovendien verwacht ik transparantie van de overheid."

OM
Afgelopen jaar zijn op de betreffende plek elfhonderd onterechte prenten uitgedeeld. Maar in de jaren daarvoor was het volgens Pothuizen ook al regelmatig raak. "Ik kan me niet herinneren dat ze er ooit gestaan hebben sinds 2006. En ik heb van het OM begrepen dat ze geen clementie zullen hebben. Het is zo dat als je een nieuw wegvak betreedt, dan hoort daar bebording te staan, anders mag je 130. Dat bevestigt de wegbeheerder."

"Ik zou dus bezwaar aantekenen tegen deze boete. Ik denk dat je een goede kans hebt. Heel veel boetes worden geschreven volgens de WHAV. Bewijslast omgedraaid en dat is voor weggebruikers bijna niet te doen en dat maakt dit een ingewikkelde situatie."

Geluidsfragment 1

Interview met Peter Oskoam (CDA)Filmpje van forummer Feitelijk van oktober 2012.
Bij 00:00:24 staat alleen een bord aan de rechterzijde

Bron:  BNR

Melder: Flitsservice.nl

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram