Een op acht doden in verkeer is motorrijder


In veel Europese landen, maar vooral in Nederland, gebeuren steeds meer dodelijke ongelukken met motorrijders.
Waar vijf jaar geleden in ons land een op de twaalf verkeersslachtoffers op een motor zat is dit inmiddels gestegen tot een op acht fatale ongevallen.


De Europese Commissie is zeer bezorgd over het groeiend aantal motorongevallen, waarbij steeds vaker oudere motorrijders tussen 35 en 55 jaar betrokken zijn.Haalbaar


Daardoor lijkt bovendien het Europese doel om het aantal dodelijke verkeersongevallen tussen 2000 en 2010 te halveren nauwelijks nog haalbaar.Uit cijfers die eurocommissaris Barrot (Verkeer) vandaag bekendmaakt blijkt dat een groot aantal lidstaten veel te weinig voortgang maakt bij het veiliger maken van het verkeer, waardoor het aantal dodelijke ongelukken sinds 2001 met slechts 17 procent is gedaald.


Terwijl Brussel streeft naar maximaal 25.000 doden in 2010 kwamen er vorig jaar nog altijd zo’n 41.500 Europeanen om het leven in het verkeer, hetgeen vergelijkbaar is met een gemeente als Heerenveen.


Uit de cijfers blijkt verder dat Nederland het relatief nog goed doet met slechts zo’n 800 verkeersdoden per jaar, ofwel vijftig slachtoffers per miljoen inwoners. Zo is de kans dat je in België een fataal ongeluk krijgt maar liefst twee keer zo groot, terwijl je in Letland zelfs vijf keer meer kans maakt op een dodelijk ongeval.
Bron:  De Telegraaf (abonnee gedeelte)

Melder: Maserati Teun