Eenderde verkeersdoden door alcohol en drugs





 

LEIDSCHENDAM - Alcohol- en drugsgebruik is de oorzaak van eenderde van alle verkeersdoden in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van R. Mathijssen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), dat vrijdag is bekendgemaakt.



Bestuurders die onder invloed achter het stuur kruipen, veroorzaken jaarlijks 350 verkeersdoden, ongeveer eenderde van alle verkeersdoden (1088). Tot nu toe kwamen schattingen uit op ongeveer driehonderd doden per jaar. Van de gewonde bestuurders die in het ziekenhuis belandden, bleek 35 procent onder invloed; 13 procent had gedronken, 11 procent had meerdere drugs gebruikt en bij 11 procent van de automobilisten werd een mix van alcohol en drugs gevonden.



Het onderzoek is tussen mei 2000 en april 2004 uitgevoerd in de politieregio Tilburg. Daar nam de politie ruim 26.000 blaasproeven bij bestuurders af. Om drugs op te sporen, werden bij 3850 mensen bloed- en urinetesten gedaan. De SWOV analyseerde ook monsters van bestuurders die na een ongeval in het ziekenhuis belandden. Die gegevens zijn met elkaar vergeleken.



Het is opvallend hoe vaak sporen van alcohol en drugs werden aangetroffen bij jonge, mannelijke bestuurders tussen de 18 en 24 jaar. Bij 14,5 procent van hen trof de onderzoeker sporen van één enkele drug aan, bij 1,9 procent vond hij een een mix van drugs en bij 1,7 procent de levensgevaarlijke combinatie van alcohol en drugs. In totaal had bijna één op de vijf jonge bestuurders alcohol en/of drugs in het bloed.



Automobilisten die drugs hebben gebruikt en een alcoholgehalte boven de 0,8 promille hebben, blijken 150 keer zo veel risico te lopen op een ernstig verkeersongeval als nuchtere bestuurders. Het onderzoek van de SWOV is onderdeel van Europese onderzoek in opdracht van de Europese Commissie. De stichting presenteerde vrijdag de voorlopige cijfers, in maart volgend jaar wordt het hele onderzoek gepubliceerd.

 
 
Bron: Nu.nl
 
  24-9-2004  


|

FlitsKaart