Eigenaar dure auto moet huis beveiligen





 

DEN HAAG - Kopers van een dure auto van 75.000 euro of meer moeten hun woning extra gaan beveiligen. Verzekeraars proberen zo de trend in te dammen dat dieven autosleutels uit de woning stelen om er met de auto vandoor te gaan. Door allerlei preventieve maatregelen bij dure wagens is het voor autodieven bijna onmogelijk auto's te stelen zonder de originele sleutel.



Volgens het samenwerkingsorgaan van de assuradeurs, het Verbond van Verzekeraars, zijn een paar grote verzekeraars bezig de polisvoorwaarden van autoverzekeringen bij te stellen. Nationale Nederlanden is al zover.



In de eerste zes maanden van het jaar zijn 350 woninginbraken gepleegd waarbij autosleutels werden gestolen en daarna ook de auto. In een aantal gevallen was de eigenaar gewoon thuis en lag hij in bed te slapen. In een enkel geval werd de eigenaar verdoofd. De daders maken vaak deel uit van Oost-Europese of Afrikaanse bendes.



De diefstal van autosleutels in woningen kwam volgens het Vermiste Auto Register (VAR) plotseling in 2001 opzetten. In 2000 waren dergelijke inbraken nog op de vingers van één hand te tellen.



De minimale eisen die verzekeraars kunnen stellen aan de beveiliging van het huis zijn de eisen van het 'Politiekeurmerk Veilig Wonen'. Vereisten zijn onder meer dat het hang- en sluitwerk deugdelijk is, en dievenklauwen en buitenverlichting zijn aangebracht. Ook moet het nauwelijks mogelijk zijn via de buitenkant naar boven te klauteren. In sommige gevallen kan de verzekeraar ook een inbraakalarm eisen.



De verzekeraars beraden zich nog over het verplicht stellen van een voertuigvolgsysteem (GPS) voor dure bolides. Bij dit systeem zit er een peilzender op de auto en kan via een satelliet worden vastgesteld worden waar de wagen is.



Het totaal aantal autodiefstallen varieert. Vorig jaar werden in totaal 23.090 personenwagens gestolen tegen 25.187 in 2000. Dat lijkt een forse daling, maar in de jaren voor 2000 bedroeg het aantal diefstallen tussen de 23.000 en de 24.000 stuks.

 
 
Bron: De Gelderlander
 
  23-9-2002  


|

FlitsKaart