Einde ontlopen buitenlandse verkeersboete in zicht





 

BRUSSEL - Nederlandse toeristen zullen vanaf volgend jaar niet meer kunnen ontkomen aan een verkeersboete die zij oplopen in het buitenland. De EU-ministers van Justitie gaan donderdag in Brussel zo goed als zeker besluiten om voortaan in eigen land buitenlandse boetes te gaan innen.



Dan gaat in 2006 de regel in dat bijvoorbeeld de Franse justitie een Nederlandse toerist een boete oplegt volgens het niveau dat in Frankrijk geldt. Daarbij gaat het vooral om boetes die worden geheven nadat een radarfoto een snelheidsoverstreding heeft vastgesteld. Wie ter plaatse moet stoppen, dient bij de politie vaak gewoon contant af te blijven rekenen.



Als dat niet het geval is, mag Nederland in principe het boetebedrag incasseren en voor eigen rekening houden. De regeling geldt voor tal van soorten van boetes. Daarvan gaat het volgens Europese bronnen echter in 95 procent van de gevallen om snelheidsovertredingen en parkeerboetes.



Akkoord



De EU-ministers bereikten twee jaar geleden al een akkoord op hoofdlijnen hierover. Donderdag zullen zij de laatste formele horden nemen. Daarna krijgen alle EU-lidstaten nog tot begin volgend jaar om hun nationale wetgeving aan te passen.



Waarschijnlijk bereiken de Europese bewindslieden donderdag ook overeenstemming over de verkoop van in beslag genomen goederen in andere Europese landen. Dat zou tot gevolg hebben dat de Nederlandse justitie een huis of jacht in bijvoorbeeld Italië, dat eigendom is van een veroordeelde persoon wiens bezitttingen door de rechter verbeurd zijn verklaard, mag opeisen bij de Italiaanse autoriteiten. Nederland moet Italië dan wel een onkostenvergoeding betalen voor de verkoopkosten van de bezittingen.

 
 
Bron: Spits
 
  23-2-2005  


|

FlitsKaart