Ergernis over hard rijden in Wolfheze





 

WOLFHEZE - De nieuwe verkeersregels in Wolfheze voldoen niet. Auto's rijden veel te hard en geven geen voorrang aan rechts. Bewoners, scholieren en docenten voeren daarom maandag actie.





"Auto's gebruiken de Wolfhezerweg in toenemende mate als sluiproute tussen de Utrechtseweg en de Amsterdamseweg. Ze rijden daar veel te snel. Dat betekent ook dat ze heel hard over de spoorwegovergang racen, waar leerlingen altijd voorsorteren om naar de school te fietsen", aldus de Vereniging Dorpsbelang Wolfheze, die de actie samen met de Prinses Beatrixschool houdt.



Een andere doorn in het oog van de actievoerders is dat de verkeersregel 'verkeer van rechts heeft voorrang' in Wolfheze slecht wordt nageleefd door het sluipverkeer.



De actievoerders gaan vanaf maandag met borden duidelijk maken aan het verkeer dat de Wolfhezerweg in de kom een 30-kilometerzone is, waar verkeer van rechts voorrang heeft. Op de borden komen teksten als 'wil je racen, mijdt Wolfheze'. De borden worden zaterdag opgehangen en maandag in het bijzijn van tientallen scholieren onthuld.



Het is de bedoeling dat ze drie weken lang blijven hangen. De actie heeft de instemming van de gemeente Renkum. De politie meldt desgevraagd dat de oplossing vooral van andere overheden moet komen. Dat zou dan met name de provincie Gelderland moeten zijn, want die heeft de weg in beheer. De gemeente Renkum heeft de situatie verschillende keren op de agenda van de provincie proberen te krijgen. "Maar dat is niet gelukt", zegt een zegsvrouw van de gemeente.



De situatie is niet zodanig dat er repressie moet worden uitgeoefend, meent de politie. Dienders hebben metingen gehouden, waaruit blijkt dat veel mensen te hard rijden in de kom. "Maar er wordt niet met extreem hoge snelheden gereden. Waar ze dertig mogen, rijden ze bijvoorbeeld nog onder de vijftig", zegt politiewoordvoerster R. Weller.



Snelheidscontroles bij Wolfheze worden vooral gehouden op de 60- en 80-kilometerzones, buiten de bebouwde kom. "Daar wordt te hard gereden, we staan daar preventief, omdat er dit jaar meerdere ongevallen zijn gebeurd, ook met letsel. Het zijn geen snelwegen", zegt Weller over het straatdeel waar snelheden van ver boven de honderd geen uitzondering zijn.



Uit een overzicht blijkt dat er vanaf 1 september 605 bonnen zijn uitgereikt aan automobilisten, die de maximum snelheid ovetraden bij veertien controles op de Wolfhezerweg. Uit de overzichten blijkt ook dat bij de laatste controles het aantal gepakte snelheidsduivels daalt, waaruit geconcludeerd kan worden dat de controles helpen.



Overigens zijn er ook Wolfhezenaren die de 30-kilometerzone willen afschaffen. Volgens hen is het onmogelijk 30 kilometer te rijden.




 
 
Bron: Gelderlander
 
  25-10-2002  


|

FlitsKaart