Europese Hof: gelijke boetes voor hardrijdersx

AMSTERDAM - Het Europese Hof van Justitie heeft Italiƫ gisteren op de vingers getikt omdat het land buitenlandse verkeersovertreders op hogere boetes trakteert dan de eigen bevolking.


Volgens het hof is dat in strijd met de Europese regels. CDA-europarlementariƫr Karla Peijs hoopt dat de uitspraak van het hof ook snel een einde zal maken aan de Belgische praktijk, waar buitenlanders eveneens hogere boetes moeten betalen dan Belgen.Volgens Peijs moet een Nederlander die in Belgiƫ elf kilometer te hard rijdt, een boete van 200 euro betalen, terwijl een Belg voor dat vergrijp er met een straf van 139 euro van afkomt. Belgiƫ zegt dat sprake is van hogere kosten.

Bon betalen langs snelweg hoeft niet meer
door onze correspondente Hetty van Rooij

BRUSSEL - Bekeuringen in het buitenland hoeven niet meer contant langs de weg te worden afgerekend. Dat is een gevolg van de uitspraak, gisteren, van Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg dat de verkeerspolitie in een EU-lidstaat geen onderscheid mag maken tussen buitenlanders en ingezetenen van het eigen land.
Een Duitse automobilist die in Italiƫ was aangehouden omdat hij met een gsm aan zijn oor zat, kaartte de zaak aan. Hij kreeg een bekeuring en werd als buitenlander voor de keus gesteld: contant afrekenen, of het dubbele bedrag betalen als waarborgsom voor het recht in beroep te gaan. Toen hij beide mogelijkheden weigerde, werd ter plaatse zijn rijbewijs ingetrokken. De man deed zijn beklag bij de Europese Commissie. Die legde de zaak voor aan het Hof in Luxemburg. Daar kreeg de Duitser gisteren gelijk.
De Italiaanse verkeerspolitie heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie op grond van nationaliteit, oordeelt de Europese rechter. Want automobilisten die in Italiƫ met een Italiaans kenteken rijden, mogen een boete binnen zestig dagen voldoen en kunnen in beroep gaan zonder dat zij een borgsom hoeven te storten.
Uit de uitspraak van het Hof vloeit automatisch voort dat het in alle EU-landen verboden is, automobilisten met een buitenlands nummerbord langs de kant van de weg hun bekeuring te laten afrekenen. (20 maart 2002)Dit laatste artikel komt uit het Nederlands Dagblad (http://www.nd.nl/htm/nieuws/lbui1a.htm)

Bron:  De Telegraaf

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

Vreemde situatie dat buitenlanders meer zouden moeten betalen. Dat ze meteen zouden moeten betalen is nog te begrijpen. Immers, zodra je de grens over bent, gooi je de boete bij het oud papier.
In Belgiƫ kunt u zich dus voortaan beroepen op deze uitspraak.