Extra snelheidscontroles op risicowegen





 

EINDHOVEN - Er komen dit jaar meer snelheidscontroles op de veertig tot zestig gevaarlijkste wegen in de provincie. Twintig gevaarlijke punten worden de komende weken al aangepakt. De politie hoopt hiermee het aantal ongevallen verder te verminderen. Ze zet hoogstwaarschijnlijk enkele flitspalen extra in. Een aantal bestaande palen wordt verplaatst. Ook komen er mobiele controles.



Op wegen waar stelselmatig op snelheid wordt gecontroleerd, neemt volgens de politie het aantal bekeuringen - in de hele regio vorig jaar 18.000 - daadwerkelijk af. Het aantal ongelukken met gewonden daalde de afgelopen drie jaar al met een kwart naar ruim 1400 in 2003. Vorig jaar kwamen 63 mensen om het leven door een verkeersongeluk en moesten 625 gewonden in het ziekenhuis behandeld worden. Er gebeurden 11.740 ongevallen in de regio. In ruim vierhonderd gevallen had de bestuurder gedronken, bij zestien procent van de ongevallen was iemand door rood gereden.



De politie werkt voor de aanpak van gevaarlijke plekken in het verkeer (de black spots) samen met het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE). Vorig jaar selecteerde het SRE de wegen waarop de meeste ongelukken gebeurden door snelheidsovertredingen. De maximumsnelheid wordt op die wegen structureel overschreden.



De risicowegen liggen verspreid over de hele regio. Het gaat zowel om provinciale als stadswegen. Op de eerste twintig black spots worden de komende weken meetlussen geplaatst. Die moeten duidelijk maken waar en hoe er het beste kan worden gecontroleerd.



Vorig jaar zijn de 125 flitspalen in de regio geïnventariseerd. Verkeerscommissaris H. Achten verwacht dat een deel ervan verplaatst wordt naar de nieuwe black spots. Achten: 'In Son en Breugel zijn de palen in het centrum vermoedelijk niet meer nodig. Die zouden we nu beter bij de nieuwe A50 kunnen zetten. Ook zijn er de afgelopen jaren nieuwe gevaarlijke routes ontstaan doordat elders palen zijn gezet.'



Er is volgens Achten niet genoeg geld om alle zestig gevaarlijke plekken meteen aan te pakken. 'Kijk in Eindhoven naar de kruising van de Geldropseweg met de Piuslaan. Dat is al jaren een conflictpunt. Daar zou eigenlijk ook een ongelijkvloerse kruising moeten komen. Maar daar is geen geld voor.'
De regiopolitie wil dit jaar ook meer hardrijders 'staande houden'. Vorig jaar werden bijna 248.000 bekeuringen voor snelheidsovertredingen thuisgestuurd. 3387 mensen werden staande gehouden na betrapt te zijn op hardrijden.

 
 
Bron: Eindhovens Dagblad
 
  28-3-2004  


|

FlitsKaart