Fikse stijging tal doden op Friese wegenx

LEEUWARDEN - Dit jaar dreigt voor de verkeersveiligheid in Friesland een dramatisch jaar te worden. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er in het Friese verkeer al 48 mensen om het leven gekomen. Dat zijn er even veel als in heel 2002. Vorig jaar vielen in de eerste negen maanden 41 doden in het provinciale verkeer.
De oorzaak van het fors gestegen aantal verkeersdoden is onduidelijk. Opmerkelijk is echter dat de meeste ongevallen buiten de bebouwde kom plaatsvonden. Uit een ongevallenanalyse blijkt dat frontale botsingen (verkeerde weghelft) en bermongevallen (tegen boom) en uit de bocht vliegen geregeld in de statistieken terugkeren als oorzaak.


Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers onder jongeren (15 tot 25 jaar) neemt af. Dat is zowel het beeld in het derde kwartaal als over de eerste negen maanden van dit jaar. In de afgelopen drie maanden kwamen negen mensen om het leven tussen de 25 en 45 jaar. Twee slachtoffers waren tussen de 15 en 25 jaar, drie waren jonger dan 15 jaar, twee slachtoffers waren tussen de 45 en 65 jaar en een slachtoffer was ouder dan 65.


Een mogelijke verklaring is dat de voortdurende aandacht bij voorlichtingscampagnes over alcohol en verkeer tot ander gedrag onder met name jonge automobilisten heeft geleid. Volgens een woordvoerder van de politie nemen steeds meer jongeren na bezoek van disco of café de taxi.


In de afgelopen drie maanden vielen bij vijftien dodelijke verkeersongevallen zeventien slachtoffers. Onder hen waren negen automobilisten, vijf passagiers, twee fietsers, en een motorrijder. Onder de slachtoffers waren twaalf mannen en vijf vrouwen.

Bron:  Leeuwarder courant

Melder: Gz

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

Misschien nog meer flitspalen plaatsen?