Filedruk 10,5% toegenomen





 

AMSTERDAM - De filedruk in de eerste zes maanden van dit jaar is in Nederland met 10,5 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2005. Zoeterwoude-Rijndijk op de A4 richting Delft is het grootste fileknelpunt. Dat blijkt uit een analyse van de VerkeersInformatieDienst (VID) over de eerste helft van 2006.



De locatie op de A4 kwam vorig jaar niet eens voor op de top-tienlijst van de VID. Volgens de verkeersdienst is het gereedkomen van het wegvlak Roelofarendsveen-Hoogmade de boosdoener. In de richting Delft versmalt de rijbaan van drie naar twee rijstroken en is een flessenhals ontstaan. Ook richting Amsterdam speelt hetzelfde waardoor bij Roelofarendsveen de filedruk is verdubbeld.



De VID heeft voor het eerst ook gekeken naar de filedruk op trajecten. Ook hier scoort de A4 richting Delft slecht: de filedruk is met een kleine 30 procent toegenomen en is goed voor ruim 3 procent van de totale filedruk in Nederland.



Het slechts zijn de reizigers over de A1 (Amsterdam-Amersfoort) er aan toe. Dit traject voert de lijst aan met 4,5 procent van de totale filedruk. Op de tweede en derde plaats staan de A12 Den Haag-Utrecht en Utrecht-Den Haag met respectievelijk 4,2 en 4,0 procent.



De vier 80 kilometer-zones doen het voor wat betreft de doorstroming nog steeds slechter dan de rest van Nederland. De filedruk is het eerste half jaar op de A20 bij Rotterdam richting Gouda en op de buitenring A10-west weliswaar gedaald. Maar dat effect wordt tenietgedaan door de andere 80 kilometer-zones waar de filedruk flink is gestegen.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  7-3-2006  


|

FlitsKaart