Flinke daling aantal Friese verkeersdoden





 

LEEUWARDEN - Het aantal verkeersdoden op de Friese wegen is het afgelopen jaar flink gedaald van 61 vorig jaar naar 38 dit jaar. Het aantal dodelijke aanrijdingen is gedaald van 57 vorig jaar, naar 35 dit jaar. Eenzijdige ongevallen vormen een derde deel van de dodelijke ongevallen. Vier botsten tegen een boom, acht auto's raakten in een sloot of greppel. Tien dodelijke ongevallen deden zich op een kruising voor en drie bij het afslaan. Daarnaast waren er vier frontale botsingen en een kop-staartaanrijding; vier voetgangers werden op de weg aangereden en een weggebruiker kwam door een uitwijkmanoeuvre in de problemen.



Het aantal ongevallen waarbij gewonden vielen, is in de afgelopen jaren gestaag gedaald. In 2000 waren dat 1006, het afgelopen jaar ruim 900. Het aantal ongevallen met alleen materiële schade daalde van 6418 in 2000 naar 5150 dit jaar.



Afgelopen jaar kwamen vijf jeugdigen om. Een kwart van de Friese verkeersdoden is ouder dan 65 jaar.



Bijna de helft van de dodelijke slachtoffers (17) was automobilist. Iets minder dan een derde was fietser (10). Daarnaast kwamen er twee motorrijders, twee inzittenden, vier voetgangers en drie andere weggebruikers, onder wie een bestuurder van een invalidenwagen, om het leven.

 
 
Bron: Leeuwarder courant
 
  31-12-2004  


|

FlitsKaart