Flitsboetes onwettig voor Nederlanders





 

De verkeerspolitie heeft het verbod gekregen nog langer Nederlanders te beboeten. Via een nieuw informaticasysteem kunnen zowat alle Europese nummerplaten geïdentificeerd worden, maar omdat er geen verdrag is met Nederland, mag het voor Nederlandse laagvliegers niet gebruikt worden. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws.

De verkeerspolitie beschikt sinds vorige week over het Eucarissysteem waarmee de politie gemakkelijk de adresgegevens van snelheidsovertreders kan opvragen. Verkeersagenten zeggen aan de krant dat het bevel gegeven is om te stoppen met het beboeten van Nederland via dat systeem.

Omweg
Zowel bij staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) als bij de federale politie erkennen ze dat het Eucarissysteem niet meer gebruikt mag worden voor het beboeten van Nederlanders. "Er is daarover geen verdrag tussen ons land en Nederland", zegt de woordvoerster van de federale politie. Maar "er is alleen gezegd dat dit systeem niet meer mag worden gebruikt", klinkt het. "Beboeten kan nog altijd via de omweg van het parket. Een omslachtige procedure, ja, waarbij we op buitenlandse goodwill moeten rekenen. Voor de hand ligt dat niet."

De federale overheidsdienst Mobiliteit hoopt voor eind dit jaar een verdrag met Nederland te sluiten. Voor 2014 wordt een Europees verdrag verwacht

 
 
Bron: hln.be
 
  26-9-2012  


|

FlitsKaart