Flitser A29 ligt zwaar onder vuur





 

Binnen de politie klinkt forse kritiek op de bijna dagelijkse snelheidscontroles bij de Heinenoordtunnel (A29) richting Rotterdam. Agenten trekken aan de bel omdat volgens hen al duizenden automobilisten tegen de regels in zijn bekeurd op de snelweg.

De radarapparatuur ter hoogte van hectometerpaal 14,7, pal voor de ingang van de Heinenoordtunnel, heeft volgens agenten van het Rotterdamse korps al duizenden bestuurders op de bon geslingerd, terwijl dat botst met voorschriften van de politie zelf. Daarin staat dat er alleen geflitst mag worden op een recht stuk weg van tenminste 50 meter lang. "Daarnaast loopt de weg op dat stuk naar beneden", melden de agenten. "Daardoor worden bestuurders op een of twee kilometer per uur gepakt. Dit heeft niets met verkeersveiligheid te maken. Het is een enorme melkkoe."

Een van de agenten, die zelf werd bekeurd, vocht zijn prent acht jaar geleden met succes aan. "Na dat vonnis is er lange tijd niet geflitst. Maar nu staat hij er weer. Dit slaat nergens op." De Landelijke Eenheid, verantwoordelijk voor de controles, geeft geen reactie.

Verkeersrechtadvocaat Hans van Riet uit Rotterdam vindt de kritiek van de politie op het eigen flitsbeleid interessant. Hij kent de door de politie opgestelde eisen. "Het lijkt er op dat de politie in strijd met haar instructies metingen verricht die onbetrouwbaar kunnen zijn", zegt hij. Van Riet vraagt zich wel af of de kromming van de A29 invloed heeft op de metingen. "Ik denk dat de invloed daarvan beperkt is."

Unieke situatie
Jorn de Vries van Flitsmeister meldt dat de politie de afgelopen maanden meer dan 30 keer bij de Heinenoordtunnel heeft gecontroleerd. Volgens hem gaat het om een 'unieke situatie'. "De politie flitst sinds eind januari gemiddeld om de dag op dezelfde plek op de A29. Dat gebeurt op geen enkele andere snelweg in Nederland."

Sinds een week is de flitsradar verplaatst van de ingang van de tunnel naar de uitgang bij Barendrecht. "Dit in verband met het grote aantal ongevallen", meldt de politie op Facebook. Totdat de snelheid aantoonbaar omlaag gaat, blijven de controles doorgaan.

Criticasters binnen de politie stellen juist dat het indrukwekkende aantal snelheidscontroles ongelukken in de hand werkt. "Bestuurders schrikken als ze een camera op de vangrail zien staan. Ze trappen op de rem en dan begint de ellende."

 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  15-4-2017  


|

FlitsKaart