Flitspaal vermomd als meterkast





 

De verkeerspolitie zet een nieuw wapen in tegen hardrijders in woonwijken. Vijf als meterkast vermomde flitspalen worden bij wijze van proef door politiekorps IJsselland bij scholen en dertigkilometer wegen neergezet.



De nieuwe meterkast met flitsapparatuur werd door het korps IJsselland zelf ontwikkeld en een halfjaar lang getest. De resultaten zijn goed. „Een paar creatieve geesten binnen het korps zijn op het idee gekomen. We pakken vijftig procent meer overtreders met de flitsmeterkast dan met de mobiele controle met een auto”, zegt projectcoördinator Hans Broeks van de verkeerspolitie. De flitsende meterkast komt goed van pas in de politieregio IJsselland. Verkeersofficier van justitie Koos Spee heeft de regio juist uitgekozen voor een landelijke proef. „Vanwege de capaciteit controleren we vooral op wegen waar veel ongevallen gebeuren, niet naar aanleiding van klachten”, zegt Broeks.



Het korps kreeg dertien extra agenten voor de proef die 1 november van start is gegaan. In Deventer zijn de eerste extra snelheidscontroles in de buurt gestart. Naast de extra mankracht komen er dus ook meer flitsmeterkasten. Het ontwerp is volgens Broeks voor woonwijken ideaal.



Met normale flitsapparatuur lopen er allerlei snoeren over de weg die hinderlijk zijn voor voetgangers en fietsers. De flitsmeterkast is compact en werkt op een accu die in de kast zit. Ook zijn wij natuurlijk niet te zien vanaf de weg en kunnen we de kast makkelijker verplaatsen dan de kliko. Die past niet achterin een personenauto.”



Broeks bestrijdt dat de kast werd ontwikkeld omdat de automobilist de kliko, een container met flitsapparatuur, zo langzamerhand al van verre herkent. „We hadden gewoon een meer compacte flitser nodig dan de kliko en we wilden een stalen behuizing om de flitsapparatuur. Het is toeval dat die er nu uitziet als een meterkastje.”



Broeks ontkent het hardnekkige gerucht dat in het gehele land zo’n zestig flitspalen vermomd als meterkastjes door de politie worden ingezet. Volgens Broeks zijn dit broodje-aapverhalen en suggereren de foto’s, die vaak in e-mails worden verspreid, iets wat niet klopt. Volgens hem zijn er maar vijf van dit soort kasten die voorlopig alleen maar door het korps IJsselland worden gebruikt.

 
 
Bron: Telegraaf (login pagina)
 
  11-5-2004  


|

FlitsKaart