Flitspaalterreur 'breekt' Landgraaf





 

Landgraaf overweegt de moedwillig vernielde flitspalen niet langer meer te vervangen. Het repareren en vervangen van in brand gestoken of beschoten palen loopt volgens de gemeente veel te veel in de papieren. ,,We kunnen geen water naar de zee blijven dragen''.

Landgraaf heeft het vervangen van twee vernielde en zwartgeblakerde flitspalen aan de Europaweg-Zuid en de Dr. Calsstraat voor onbepaalde tijd opgeschort. Eén nieuwe flitspaal kost de gemeenschap 65.000 euro. Het reservepotje voor onderhoudswerkzaamheden aan die palen is inmiddels fors geslonken. Dat is mede te wijten aan het vervangen of repareren van nog eens drie vernielde andere flitspalen, geplaatst aan de Kleikoelenweg, de Grensstraat en de Heistraat. Alleen de flitspaal aan de Schanserweg is tot nu toe niet onder handen genomen door vandalen of criminelen.

Landgraaf wil nu eerst overleg met de politie om te bezien welke maatregelen mogelijk zijn om herhaling te voorkomen. Als daar een oplossing uitkomt, is het college van B en W van Landgraaf waarschijnlijk bereid opnieuw geld te steken in het vervangen van de apparaten aan de Dr. Calsstraat en die aan de Europaweg-Zuid. Landgraaf zelf denkt aan het in een felle kleur beschilderen van de palen om automobilisten op tijd op de naderende flitspaal te attenderen. Maar mocht er geen afdoende oplossing voorhanden zijn, dan is het volgens de woordvoerder van de gemeente Landgraaf ook heel goed mogelijk dat het college van B en W 'het flitspalenbeleid ter discussie stelt' en de flitspalen terugtrekt uit het straatbeeld. ,,We kunnen geen water naar de zee blijven dragen'', waarschuwt de woordvoerster.

Langs de stadautoweg in Heerlen werden de flitspalen in 2002 in brand gestoken nadat ze daar net geïnstalleerd waren. Volgens de politie is er op de ingebouwde camera's geschoten met pistolen of zijn ze met verf besmeurd waardoor het maken van foto's onmogelijk werd.

 
 
Bron: De Limburger
 
  14-2-2004  


|

FlitsKaart