Folie maakt nummerplaat onleesbaar





 

EMMEN - De politie vreest een nieuwe methode waarmee criminelen en hardrijders flitspalen en bewakingscamera's kunnen omzeilen. Het gaat om uit Engeland afkomstig folie dat over het nummerbord wordt geplakt dat zo het effect heeft van een hologram.



Daardoor is het kenteken op videobeelden en flitsfoto's niet meer te herkennen. Onlangs dook een dergelijke kentekenplaat op bij een actie van iemand die zonder te betalen had getankt. ''Als deze folie vrijelijk te koop is, dan hebben we een probleem'', erkent woordvoerder Martin Panman van de Drentse politie. Op ooghoogte is de folie niet te zien en heeft dan ook geen effect op de leesbaarheid van de kentekenplaat. Maar op videobeelden en flitsfoto's is het nummer niet meer te herkennen.



De politie vermoedt dat in Nieuw-Weerdinge de folie is gebruikt door een Duitser die tankte zonder te betalen. De videocamera registreerde haarscherp een BMW en een hologramachtige kentekenplaat. Uit naspeuringen in politiearchieven blijkt dat het nog niet eerder is voorgekomen dat op deze manier de wet is ontdoken. De Drentse politie kent de folie niet.



Een medewerker van een automaterialenzaak in Emmen kent de folie wel. Het is volgens hem legaal te bestellen in Engeland en wordt het gebruikt voor meerdere doeleinden. Zo werden flippo's van een dergelijke laag voorzien om een hologram-achtig effect te verkrijgen.



Eigenaresse Anita Pruim van het tankstation weet nog goed hoe de Duitser na het tanken wegscheurde. "Ik dacht nog: Wacht maar, ik zie je zo terug op de video. Maar daar was het kenteken niet op te zien." Ook de politie kon er niets mee. Volgens Panman is vergeefs geprobeerd met speciale filters toch een glimp van het kenteken op te pikken.



Het gebruik ervan op kentekenplaten is strafbaar volgens Panman. "Het is een misdrijf en kan een gevangenisstraf van zes maanden of een boete van 4500 euro opleveren."



 
 
Bron: dagblad van het Noorden via Fokzine.nl
 
  26-8-2002  


|

FlitsKaart