Forse eis na akelig ongeluk Leiderdorp





 

LEIDERDORP-DEN HAAG - De voetganger (15) die in Leiderdorp door een auto werd aangereden, had zelf het rode stoplicht genegeerd. Voor de 19-jarige Boskoper die de auto bestuurde, stond het licht wél op groen. Ook reed hij niet te hard. Toch werd de autobestuurder voor het gerecht gesleept. Hem werd schuld aan zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd. Bij de Haagse rechtbank hoorde hij gisteren 240 uur werkstraf eisen, naast een rijontzegging van 18 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk.



Het drama speelde zich af op 27 februari om kwart voor negen 's avonds op de kruising van de Engelendaal met de Laan van Ouderzorg in Leiderdorp. Een paar jongeren staken in de vrieskou een zebrapad over ondanks de omstandigheid dat het stoplicht voor hen op rood stond. Toen ze zagen dat er een Renault vanaf de Engelendaal op hen afkwam (voor wie het licht dus groen was) zetten ze het op een rennen, maar niet allemaal. De 15-jarige jongen uit Leiderdorp twijfelde halverwege en bleef staan of liep zelfs terug.



Nadat de auto hem raakte, werd de jongen nog tientallen meters meegesleurd. Hij liep een schedelbasisbreuk, een zware hersenschudding, een gebroken kaak en ernstige inwendige bloedingen op. Ook lag hij een tijdje in coma, wist de officier van justitie gisteren te vertellen: ,,Nadat hij bijkwam, is hij nooit meer dezelfde geworden, zeggen zijn ouders. Zij worden bijgestaan door een psycholoog en maatschappelijk werker om met de veranderde psyche van hun zoon te leren omgaan.’’



Gisteren voelde de rechtbank de jeugdige bestuurder uit Boskoop uitvoerig aan de tand over de toedracht van het akelige ongeval. Hij had wel geremd zei hij, maar er waren geen remsporen aangetroffen door de politie. Hij ontkende dat er een ondoorzichtige ijslaag op zijn voorruit zat, terwijl een getuige zoiets wel had gezien en de warmteblower in zijn auto voluit stond toen de politie de automotor startte na het ongeval.



Hij had ook geen extra gas gegeven uit irritatie zoals een van de overstekende meisjes had opgemerkt bij de politie. ,, Dit had ieder ander kunnen overkomen die daar in mijn plaats had gereden’’, aldus de 19-jarige verdachte die van beroep vrachtwagenchauffeur is. Hij had die dag voor zijn werk tien uur in de file gestaan. Was hij hij dan niet te moe om vanaf zijn werk in Leiderdorp naar huis te rijden? Volgens de Boskoper niet.



Maar volgens officier van justitie Vinkesteyn had de man toch de verkeerde beslissing genomen op het gewraakte moment. ,,Ik ga ervan uit dat hij niet heeft geremd. Zijn snelheid was - ondanks dat hij niet harder dan 50 reed - toch te hoog voor de situatie ter plekke en ik ga er ook vanuit dat hij geen onbelemmerd zicht had door ijsvorming op zijn voorruit.’’



Het wetboek van strafrecht kent in dit soort gevallen drie gradaties van schuld. De aanklaagster wreef de verdachte de middelste variant aan: schuld aan zwaar lichamelijk letsel door ’aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag’ ,,In de straf die ik eis, hou ik rekening met de omstandigheid dat het slachtoffer door rood liep. En ook dat de verdachte mogelijk zijn baan kwijtraakt door de rij-ontzegging. Maar door de ernstige gevolgen die dit ongeval met zich heeft meegebracht, vind ik het belang van de verdachte niet doorslaggevend’’, aldus de aanklaagster gisteren.



De Boskoper had via de politie geprobeerd contact op te nemen met het slachtoffer en diens ouders. Maar daar werd van die kant vooralsnog geen prijs op gesteld. ,,Maar ook mijn cliënt is slachtoffer. Hij moet ook met dit ongeval leren leven. Ook hij had slapeloze nachten, hij is ook al gestraft door al het gebeurde. Het is niet nodig om hem nu een trap na te geven’’, sprak verdachtes advcaat L. Calis gisteren. Zij vroeg de rechtbank om haar cliënt vrij te spreken.



De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 
 
Bron: Leidsch Dagblad
 
  23-10-2004  


|

FlitsKaart