Fraude met kentekenpapieren





 

Steeds meer autokopers worden de dupe van de levendige handel in blanco kentekenpapieren, die voor circa 1500 euro op internet te koop worden aangeboden.

Autodieven en zogenaamde ’omkatters’ (die een gestolen voertuig een nieuwe identiteit geven) gebruiken de valse papieren om de gestolen auto’s aan de man te brengen. Volgens het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) zijn de namaakdocumenten nauwelijks van echt te onderscheiden, zelfs politiemensen hebben soms moeite écht en vals van elkaar te onderscheiden. Uit een onderzoek van het Landelijk Bureau Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt dat er op deze manier in zes maanden tijd circa zeventig voertuigen zijn verhandeld die van diefstal afkomstig bleken te zijn. Het werkelijke aantal ligt volgens de onderzoekers waarschijnlijk veel hoger, omdat het alleen zaken betreft waarmee de politie in aanraking kwam. De vrees bestaat dat gestolen auto’s lange tijd aan het verkeer deelnemen voordat wordt ontdekt dat ze zijn ontvreemd.

"Het is zeer waarschijnlijk dat wij lang niet alle zaken zien. Het totale aantal autodiefstallen mag al een paar jaar dalen, voor jongere, dure exemplaren geldt dat niet", zo zegt VbV-directeur Harry Filon. "De truc met de valse papieren komt steeds vaker voor. Je kan ze al voor ongeveer 1500 euro op internet kopen en ze zijn zo goed dat zelfs onze documentexperts moeite hebben ze van echt te onderscheiden.

Naast rommelen met papieren wint ook het aloude omkatten van gestolen auto’s aan populariteit. Hierbij maken criminelen van een gestolen auto en een soortgelijk voertuig met ernstige schade één nieuwe. De Rijksdienst voor Wegverkeer onderzocht vorig jaar de identiteit van bijna tweeduizend auto’s. Dat is dik twee keer zoveel als in 2006 (827)."

Onlinedienst

Juist om de consument beter te beschermen tegen de aanschaf van een auto waarmee gerommeld is of die van diefstal afkomstig blijkt te zijn, zijn het VbV en de Nationale Autopas (NAP) een onlinedienst begonnen waarmee autokopers zelf kunnen checken of de kilometerstand van een auto wel klopt en of het voertuig niet als vermist staat geregistreerd. Bij een hit dat het voertuig als vermist te boek staat, krijgt de vraagsteller direct een mailtje met de tip om meteen contact op te nemen met de helpdesk.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  20-3-2008  


|

FlitsKaart