Friezen minder tevreden over politie dan in 2001



x

LEEUWARDEN - De Friese burgers zijn minder tevreden over de politie dan twee jaar geleden. De politie treedt niet hard genoeg op, vindt 35 procent van de inwoners van Friesland. Bijna de helft (47 procent) van de mensen vindt dat ze de politie te weinig in buurt ziet.
Dit blijkt uit de Politiemonitor Bevolking 2003. Van de Friezen is 56 procent tevreden of zeer tevreden over het totale functioneren van de politie. Dat was in 2001 nog 59 procent. In Nederland is gemiddeld 53 procent van de bevolking tevreden.



Friezen constateren minder vaak woninginbraken in de buurt (10 procent in 2003 tegen 13 procent in 2001). Minder dan een op de honderd auto's wordt per jaar gestolen. Ongeveer vier op de honderd fietsen wordt jaarlijks gejat. In 2 procent van de huizen proberen inbrekers binnen te komen en bij 1 procent van de woningen wordt daadwerkelijk ingebroken. De cijfers komen
ongeveer overeen met 2001.



Van de Friezen voelt 20 procent zich wel eens onveilig. 3 procent van de inwoners voelt zich vaak onveilig. Dat is minder dan in de rest van het land. Gemiddeld voelt 5 procent van de Nederlanders zich vaak onveilig en 28 procent voelt zich wel eens niet veilig.



In Friesland nemen mensen minder vaak maatregelen om inbraken te voorkomen dan in de rest van het land. In 8 procent van de woningen is een inbraakalarm aanwezig en 71 procent van de mensen laat het licht branden als er niemand thuis is.



Vrijdag is de landelijke politiemonitor gepresenteerd, vandaag zijn de resultaten per regio's bekend gemaakt. Aan de enquête deden in Friesland 10.226 mensen mee.

Bron:  Leeuwarder Courant

Melder: Chemical

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

Maar op de weg bent u veilig hier is zat blauw te vinden.