Gebruik lasershield niet strafbaar





 

AMSTERDAM - Het openbaar ministerie heeft een flinke tegenvaller moeten incasseren in haar strijd tegen de zogenaamde lasershields. De rechtbank van Leeuwarden sprak gisteren veertien van de vijftien automobilisten met zo'n apparaat in hun auto vrij. Volgens de juristen een zware nederlaag voor verkeersofficier Koos Spee.



De ene automobilist die wel werd veroordeeld, had voor de rechtbank verklaard het apparaat alleen maar in zijn wagen te hebben gemonteerd om het politieonderzoek te frustreren. De rechter legde hem een boete op van 225 euro. Bovendien moest hij het apparaat afstaan.



De lasershield zorgt ervoor dat snelheidsovertredingen niet kunnen worden geregistreerd met behulp van de steeds populairder wordende lasergun van de politie. Het apparaat is flitsofficier Spee al jaren een doorn in het oog.



De rechtbank oordeelde echter dat van veertien automobilisten niet is vast komen te staan dat ze de laserecho bewust gebruikten om snelheidscontroles te belemmeren. Bovendien vond de rechtbank dat de politie onvoldoende onderzoek had gedaan om welke apparatuur het nu precies ging. Dat is volgens de rechtbank belangrijk om de werking van het apparaat te kunnen bepalen. Laserecho's worden namelijk ook gebruikt voor het ontsteken van de buitenverlichting en het openen van een tuinhek of een garagedeur.



Garagedeur

"Je kunt het niet anders uitleggen dan dat het een forse tik is op de neus van het openbaar ministerie", aldus de bekende strafpleiter Willem Anker. "De rechtbank heeft ons volledig in het gelijk gesteld. De politie moet nu bij aanhouding aantonen dat je het apparaat puur gebruikt voor verstoring van het politieonderzoek. Dus moeten ze achter iedereen gaan aanrijden om te kijken of deze persoon een automatische garagedeur heeft." Verkeersofficier Spee heeft al aangekondigd dat automobilisten die beweren de laserecho te gebruiken voor buitenverlichting, tuinhek of garagedeur in het vervolg op een bezoekje van de politie zullen worden getrakteerd voor nader onderzoek. Anker: "Men heeft in dit land de mond vol over het stellen van prioriteiten bij de politie. Ik kan me niet voorstellen dat agenten straks iedereen tot aan de garagedeur gaan volgen. Je zal maar aangehouden worden in Leeuwarden en je woont in Zeeuws-Vlaanderen."



In Nederland zijn naar schatting meer dan 5000 lasershields in omloop. Producent Target Automotive is dan ook verheugd over de uitspraak van de rechtbank: "Het apparaat is bedoeld om tuinhekken en garagedeuren te openen en is vergelijkbaar met de infrarode afstandbediening voor de televisie. Oneigenlijk gebruik kunnen wij niet voorkomen", aldus directeur Jan Rijks.

Strafpleiter Anker: "Het openbaar ministerie loopt al vier jaar achter de feiten aan. Er komen steeds meer lasertechnieken in de auto en dus zal politieapparatuur steeds vaker worden verstoord. Neem de nieuwe Nissan Primera. Die heeft een afstandmeetsysteem in de auto dat werkt met behulp van lasertechniek. Hierdoor is zo'n wagen niet met een lasergun te vangen. De politie laat bestuurders van zo'n auto dan ook ongemoeid, omdat dit er standaard is ingebouwd. Maar als je zo'n systeem dus later inbouwt, zou je wel vervolgd moeten worden. Meten met twee maten noemen we dat." Volgens Anker is er slechts één oplossing. "Justitie moet gewoon de lasergun op een andere frequentie zetten. In 1969 stonden we al op de maan, het omzetten naar een andere frequentie lijkt me minder moeilijk."

 
 
Bron: Telegraaf
 
  3-5-2004  


|

FlitsKaart