Geef autoverkeer in stad weer voorrang1267x

De politieke jongerenorganisatie Jonge Democraten Friesland vindt dat automobilisten in het centrum van Leeuwarden overal voorrang moeten krijgen.

Sinds de zomer van 2007 heeft de gemeente de voorrangsregels op tien rotondes in en rond de binnenstad aangepast. Hier hebben fietsers en voetgangers voorrang op auto’s. Volgens gemeentewoordvoerder Erik Krikke wordt deze aanpassing later geëvalueerd.

De verkeersveiligheid is voor de Jonge Democraten de belangrijkste reden om automobilisten op alle rotondes in de stad weer voorrang te willen verlenen. Fietsers en voetgangers nemen nu ook voorrang wanneer ze die niet hebben. ,,Begrijpelijk, als je bijna overal voorrang hebt.’’ Doordat de regels per rotonde verschillen ontstaan er gevaarlijke situaties voor zowel automobilisten, fietsers als voetgangers.

Burgemeester Ferd Crone mengde zich onlangs in de discussie over de verkeersveiligheid in Leeuwarden. Hij vindt dat automobilisten te hard rijden en fietsers te vaak de regels negeren. Uit onderzoek bleek afgelopen maand dat bewoners van de binnenstad zich ergeren aan de verkeersoverlast.

Volgens de Jonge Democraten zorgt de proef met de rotondes er voor dat auto’s tijdens de spits te veel stilstaan, waardoor een goede doorstroming van het verkeer niet mogelijk is. Bussen staan veel te lang vast, waardoor zij problemen hebben hun dienstregeling te halen. Bovendien is het slecht voor de luchtkwaliteit dat auto’s en bussen continu moeten remmen en optrekken. ,,Je moet ze juist laten doorrijden en zo vlot mogelijk de stad uitdirigeren”, aldus de Jonge Democraten.

Bron:  www.leeuwardercourant.nl

Melder: numlock1001

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram