Geen besluit A6-A9 voor de zomer + 80Km-zones





 

DEN HAAG - De kabinetsplannen voor een oplossing voor de files tussen Almere en Schiphol, met mogelijk een snelweg bij het Naardermeer, blijven in nevelen gehuld. Een brief van verkeersminister Karla Peijs over dit dossier komt „na de zomer”.



Dat liet een woordvoerster van haar ministerie dinsdag weten. Daarmee lijkt het nieuwe minderheidskabinet zijn vingers niet te willen branden aan de politiek gevoelige kwestie.



Vrijdag zeiden Haagse bronnen nog dat Peijs maandag een brief zou sturen, waarin ze alleen zou reppen over verbreding van de A10 Oost in Amsterdam en de A6 vanuit Almere, maar niet over het omstreden stuk daar tussenin.



In de Tweede Kamer presten de linkse oppositie en D66 juist Balkenende-3 om af te zien van een besluit om voor het tussenstuk een ondertunnelde snelweg langs het Naardermeer aan te leggen. De premier beloofde prudent te zijn met onomkeerbare beslissingen.



Het alternatief voor de omstreden snelweg A6-A9 is verbreding en verdieping van de A9 (Gaasperdammerweg). Volgens drie verschillende bronnen gaat de voorkeur van minister Peijs, lang gezien als aanhanger van de tunnel, intussen uit naar deze variant, maar haar woordvoerster wilde daarop niet reageren.



Een ander omstreden verkeersproject, de 80-kilometerzones rond de vier grote steden, blijft ook een open kwestie. De Kamer krijgt medio september, in plaats van voor de zomer, uitsluitsel over de toekomst van de zones, blijkt uit een dinsdag verzonden brief van Peijs. Daar geldt sinds november vorig jaar een maximumsnelheid van 80 kilometer om de luchtkwaliteit te verbeteren en de files tegen te gaan.



In de Kamer gingen in mei stemmen op aan deze zones een einde te maken na cijfers van de VerkeersInformatieDienst (VID) over groeiende files op die plekken. De minister zegde toen alleen toe om het verkeer over de A12 Den Haag uit weer 100 km te laten rijden.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  7-11-2006  


|

FlitsKaart