Geen geld voor renovatie afgezette A32





 

Gedeputeerde Adema maant Rijkswaterstaat tot spoed; rijstrook zeker acht maanden afgesloten

Leeuwarden - Rijkswaterstaat moet voortmaken met de vernieuwing van de A32. Dat vindt verkeersgedeputeerde Adema van de provincie Fryslân. Van de A32 is deze week uit oogpunt van verkeersveiligheid één rijstrook over een lengte van tien kilometer afgesloten, zonder dat er zicht is op een begin van de reparatie. Rijkswaterstaat discussieert intern over hoe de renovatie betaald moet worden. De noodzakelijke vernieuwing kost tientallen miljoenen euro’s. De afdeling Noord-Nederland van Rijkswaterstaat heeft dat geld niet.

Adema maakt zich zorgen over de duur van de verkeershinder tussen Heerenveen-Zuid en de Overijsselse grens. ,,Eerst wordt er gepraat waar het geld vandaan moet komen en dan kan er pas aanbesteed worden. Dat gaat te lang duren en dat kunnen we niet accepteren. Voor dit soort calamiteiten hoort er gewoon een potje te zijn.” Als er volgende week nog geen duidelijkheid is over het herstelwerk aan de A32 zal hij minister Eurlings persoonlijk aan zijn jas trekken. Die legt dan een informeel bezoek af aan Fryslân.

Het acute probleem met de A32 is een gevolg van de slechte wegfundering. Daarin zijn hoogovenslakken verwerkt en die kunnen uitzetten. Dit leidt tot scheuren, spatten, hobbels en spoorvorming. Het vermoeden bestaat dat door de hevige regenval van de afgelopen weken het bewuste wegdek snel is verslechterd. Rijkswaterstaat onderzoekt momenteel waar in Nederland nog meer wegen liggen waar hoogovenslakken voor acute problemen zorgen. Vast staat dat de wegbeheerder veel gebruik heeft gemaakt van dit restproduct van gesmolten ijzer.

Woordvoerder Dirkje Hartmans van Rijkswaterstaat Noord-Nederland beaamt dat onduidelijk is hoe de reparatie van de A32 betaald moet worden. ,,Wij hebben het geld niet. Landelijk moet de afweging gemaakt worden welk onderhoudswerk prioriteit krijgt.”
Landelijk kan Rijkswaterstaat geen duidelijkheid verschaffen wanneer onderhoud aan de A32 aan de beurt is. ,,Daar hebben we nog geen antwoord op”, aldus woordvoerder Nienke de Boer. Volgens de eigen website vananaarbeter.nl blijft de rechterrijbaan van de A32 in elk geval tot eind april 2009 afgesloten.

Gisteren werd op de radio al de eerste file van twee kilometer gemeld op de A32 bij Heerenveen-Zuid. Volgens Steef Engelsman, woordvoerder van de ANWB-Noord, is filevorming niet ongebruikelijk bij nieuwe wegafzettingen. Het hoeft niet te betekenen dat er dagelijks een file komt te staan tussen Ter Idzard en Willemsoord. ,,Bij veranderingen moeten mensen eerst wennen aan de nieuwe situatie. Na een poosje zie je dat mensen zijn voorbereid op vaart minderen en dat andere mensen andere routes kiezen.”

Engelsman heeft vertrouwen in Rijkswaterstaat. ,,Over het algemeen is doorstroming voor Rijkswaterstaat net zo heilig als verkeersveiligheid. Aannemers worden daarvoor beloond.” Verladersorganisatie EVO is ,,onaangenaam verrast” door het plotselinge afzetten van de rechterrijstrook van de A32. ,,Dit is hinderlijk voor de weggebruiker en stuit bij het plaatselijke bedrijfsleven op onbegrip”, laat de branchevereniging via een persbericht weten. Het bevreemdt EVO dat niet eerder aan het licht is gekomen dat de gehele rijstrook vervangen moet worden vanwege grote problemen met de fundering.

Verkeerswethouder Scheweer van Heerenveen wil nog niet reageren op de situatie. Hij wil eerst ambtelijk overleg voeren. Het verkeer rond Heerenveen slibde tijdens de spits al dicht voor de baanhalvering van de A32 in noordelijke richting.

 
 
Bron: Friesch Dagblad
 
  14-8-2008  


|

FlitsKaart