Geen tunnel Naardermeer





 

DEN HAAG - Nu ook de LPF tegen is, ziet een meerderheid van de Tweede Kamer niets in een nieuwe snelweg bij Amsterdam met een tunnel onder het Naardermeer.



Het kabinet wilde die tunnel en snelweg aanleggen om de files tussen Almere en Amsterdam op te lossen. De aanleg is omstreden omdat niet duidelijk is wat de gevolgen zijn voor het Naardermeer, een uniek natuurgebied.



Het Centraal Plan Bureau (CPB) publiceerde vorige week een studie naar de verschillende alternatieven om de fileproblemen aan de zuidkant van Amsterdam aan te pakken. Daaruit bleek dat verbreding van de A1 en enkele andere wegen het meeste effect heeft op de files, het snelst kan worden aangelegd en ook nog het goedkoopst is.



Door die studie ziet de LPF af van de dure en tijdrovende variant van een tunnel onder het Naardermeer. Met de opstelling van de LPF is een Kamermeerderheid tegen de tunnelvariant.



''Het gaat erom dat de files worden aangepakt. Dat kan het snelst met de verbreding van de A1. De tunnel zou ook nog eens jaren worden tegengehouden door allerlei juridische maatregelen,'' aldus LPF-Kamerlid Max Hermans.



Een ander argument om snel te beginnen is het dreigement dat Almere heeft geuit. Wethouder Adri Duivesteijn wil pas beginnen met de bouw van 60.000 nieuwe woningen als de fileproblemen zijn opgelost.



De Tweede Kamer praat zo spoedig mogelijk met Verkeersminister Karla Peijs over een oplossing voor de A1. Het kabinet wilde eerst de tunnelvariant, maar zei onlangs een besluit over te laten aan een nieuw kabinet.



Wijnand Duyvendak (GroenLinks) wil daar niet op wachten. ''We willen met een motie komen om de aanleg van een tunnel te verhinderen.'' (GPD)

 
 
Bron: Parool
 
  31-8-2006  


|

FlitsKaart