Geen verbod op lasershield





 

DEN HAAG - Het ministerie van Verkeer ziet voorlopig af van een wettelijk verbod van laserapparatuur die snelheidsmetingen verstoort. De verklikkers van radarcontroles worden vanaf de zomer wel verboden, zo verklaart een woordvoerster.




Eind deze maand dienen voor het gerechtshof in Leeuwarden zeven zaken tegen gebruikers van laserapparatuur. De gedaagden claimen dat de apparatuur is bedoeld voor het op afstand openen van tuinhekken en garagedeuren. Het openbaar ministerie gelooft dat niet. Een wettelijk verbod is echter lastig omdat het aan boord hebben van afstandsbediening met infrarood licht niet strafbaar is.



Nog een bericht:



Voorlopig geen verbod op lasershield in auto's



Den Haag _ Het ministerie van Verkeer ziet voorlopig af van een wettelijk verbod van laserapparatuur die snelheidsmetingen van de politie verstoort. De verklikkers van radarcontroles worden wel verboden. Vanaf de zomer 2003 is het gebruik, bezit en verhandelen van radardetectoren strafbaar.



Eind deze maand dienen voor het Leeuwarder gerechtshof zeven zaken tegen gebruikers van laserapparatuur. Dat zijn kleine zenders van infrarood-licht die de snelheidscontroles via de zogeheten lasergun van de politie verstoren. De gedaagden claimen dat de apparatuur in hun auto is bedoeld voor het op afstand openen van tuinhekken en garagedeuren. Het Openbaar Ministerie (OM) gelooft niet in die opzet. ,,We hebben inmiddels voldoende jurisprudentie die aangeeft dat dergelijke verstoorders opzettelijk worden gebruikt om de opsporing van snelheidsovertreders te belemmeren,'' zegt woordvoerster Anne- Marie van het Erve. Dat biedt volgens haar genoeg mogelijkheden om bezitters van zo'n laserschild aan te pakken. In eerdere rechtszaken bleken verkopers van de apparatuur alleen de storende afstandsbediening te verkopen en niet de ontvanger voor de garagedeur.



Een wettelijk verbod op laserschilden is lastig omdat het aan boord hebben van een afstandsbediening met infrarood licht op zichzelf niet strafbaar is. Directeur Jan Rijks van fabrikant Targit Automotive vergelijkt het apparaat met een aardappelschilmesje. ,,Dat is bedoeld om aardappels mee te schillen, maar je kunt het ook gebruiken om een burenruzie mee te beslechten. Het gaat om de intentie van de gebruiker.'' Hij bestrijdt dat autobestuurders met laserverstoorders aan boord een gevaar zijn op de weg en wil onderzoek naar het verband tussen detectie-apparatuur en verkeersveiligheid. Het OM wijst zo'n onderzoek af.


 
 
Bron: De Gelderlander
 
  19-10-2002  


|

FlitsKaart