Gele kaart voor klein vergrijp1521x

Wie in de toekomst kleine overtredingen begaat, zoals in het donker fietsen zonder licht of fietsen op de stoep, krijgt de eerste keer een gele kaart. Bij de tweede misstap volgt altijd een boete. Met dit plan willen PvdA en D66 een einde maken aan de willekeur in het bestraffen van kleine overtredingen, schrijft het AD vandaag.
De partijen dienen binnenkort een initiatiefvoorstel in. Er is volgens hen geen wetswijziging voor nodig.

Kleine overtredingen worden vaak afgedaan met een waarschuwing in plaats van een boete die agenten wel mogen uitdelen. PvdA en D66 willen af van die willekeur. ’Wij willen niet meteen de zwaarste sanctie opleggen, een boete. Maar mensen moeten wel beseffen dat het de volgende keer raak is’, zegt D66-Kamerlid en voormalig politiechef Magda Berndsen.

Het plan maakt ook een einde aan ’pestboetes’, stelt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. ’We voorkomen hiermee dat mensen meteen moeten betalen als ze per ongeluk een keer hun autopapieren zijn vergeten.’

PvdA en D66 willen dat de gele kaarten een jaar digitaal worden vastgelegd. Volgens Recourt levert de registratie geen extra papierwerk op.

Bron:  Algemeen Dagblad

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

De PvdA en D66 willen af van de "pestboetes". Laten ze dan beginnen met de snelheidsovertredingen tot 10 km/u af te doen met een waarschuwing. Dan zullen de automobilisten weer meer op de weg letten in plaats van continu op de snelheidsmeter te zitten turen. Dat scheelt heel veel ongelukken en administratief werk voor de politie.

Erg jammer dat straks de fietsers, in het donker, eenmalig zonder licht mogen fietsen. De kans is dan erg groot dat het daadwerkelijk eenmalig zal zijn omdat ze vervolgens in het dodenlijstje genoteerd kunnen worden.