Hardere aanpak voor verkeershufters





 

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gaat een groep van bijna duizend veelplegers in het verkeer harder aanpakken. Wie zich niet gedraagt, komt er niet meer met alleen een boete vanaf maar loopt ook de kans sneller zijn rijbewijs kwijt te raken.

Het gaat om een groep van bijna duizend kentekenhouders die vorig jaar meer dan tien boetes op hun naam hadden voor zwaardere overtredingen zoals rechts inhalen, door rood licht rijden en bumperkleven.

Dat blijkt uit een brief die de minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. "De cijfers laten zien dat er een groep weggebruikers in het land is die zich weinig gelegen laat liggen aan de verkeersregels. Deze groep wil ik stevig aanpakken", schrijft Opstelten.

Eerder kans op intrekken rijbewijs
De minister wil dat de politie veelplegers onder meer een brief gaat schrijven met de mededeling dat zij in beeld zijn van de politie. Zij lopen daarmee eerder de kans om hun rijbewijs kwijt te raken. Anders dan nu het geval is bij verkeersovertredingen, zal de officier van justitie in deze gevallen besluiten hoe een overtreding wordt afgehandeld en wordt het intrekken van een rijbewijs mogelijk.

Naast het aanschrijven van de veelplegers zal in iedere regio een top-10 van veelplegers in kaart worden gebracht. Hierbij tellen niet alleen de zwaardere verkeersovertredingen mee, maar alle gepleegde verkeersovertredingen.

873 automobilisten meer dan tien boetes
Van de bijna duizend automobilisten die vorig jaar meer dan tien boetes op hun naam hadden staan, waren er 873 kentekenhouders die tussen de tien en twintig bekeuringen ontvingen voor een zware verkeersovertreding.

Er zijn 51 kentekenhouders met twintig tot dertig overtredingen in deze categorie, tien personen met dertig tot veertig van dit soort overtredingen op hun naam en bij negen zijn er meer dan veertig geregistreerd.

ANWB heel blij met aanpak veelplegers verkeer

De aanpak die minister Ivo Opstelten (Justitie) wil van mensen die keer op keer de fout in gaan in het verkeer, is een stap in de juiste richting, vindt de ANWB. Een woordvoerder liet zaterdag weten dat de organisatie "heel blij" is dat verkeersaso's worden gedreigd met het afnemen van hun rijbewijs. Toch denkt de ANWB dat er nog scherper op deze veelplegers gelet kan worden.

Opstelten heeft het nu over veelplegers als mensen meer dan tien zware overtredingen op hun naam hebben staan. Maar je zou er ook aan kunnen denken om iemand na vijf overtredingen al een brief te sturen met een waarschuwing, aldus de ANWB-woordvoerder.

Risico
"Dit zijn mensen van wie iedereen denkt: die rijdt als een bezetene. Deze groep heeft een heel hoog risico om betrokken te raken bij verkeersongevallen." De ANWB vindt dat men niet moet willen wachten tot zo iemand voor de rechter moet komen omdat hij een ongeluk heeft veroorzaakt.

Bovendien zou onderzocht kunnen worden of mensen die zich slecht gedragen in het verkeer zich elders in de maatschappij ook als een hufter gedragen. "Asociaal gedrag beperkt zich niet alleen tot het verkeer." De verkeershufters krijgen een brief van de politie waarin onder meer staat dat ze het risico lopen hun rijbewijs kwijt te raken.

Onderzoek
De ANWB zegt dat ze de kwestie van de veelplegers bij Justitie heeft aangekaart naar aanleiding van een onderzoek waaruit bleek dat deze chauffeurs de dans ontsprongen. Dat kwam doordat er bij het Centraal Justitieel Incassobureau, het bureau dat boetes int, niet op het aantal boetes per persoon werd gelet, aldus de zegsman.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt dat het afpakken van het rijbewijs de enige manier is om veelplegers in het verkeer aan te pakken. Dat heeft een woordvoerster gezegd. VVN: "Dit is een groep mensen die zich nergens wat van aantrekt. Een cursus helpt niet bij hen. Het rijbewijs afpakken of daarmee dreigen is de enige manier."

Bron: ED.nl

 
 
Bron: RTL.nl
 
  27-10-2012  


|

FlitsKaart