Hardrijdende Franse ministers geflitst





 

PARIJS - Onderweg naar de ingebruikname van de eerste volautomatische Franse flitspaal bij La Ville-du-Bois, 25 kilometer ten zuiden van Parijs, zijn de ministers Sarkozy van Binnenlandse Zaken en De Robien van Transport geflitst. De auto van Sarkozy reed 103 kilometer per uur op een stuk rijksweg waar 70 het maximum is en die van de Robien 98.



Op de terugweg was het al niet veel beter: Sarkozy was toen goed voor 99 kilometer per uur en De Robien voor 91. Het incident vond precies twee weken geleden plaats. De "boosdoener" was niet een radar van de gendarmerie, maar van het autoblad Auto Plus, dat het verhaal dinsdag publiceert.



"Niemand staat boven de wet," heeft De Robien gezegd met als excuus dat hij te laat was en Sarkozy op hem wachtte. Dezelfde bewindsman vertelde een week geleden nog zijn officiële auto uit te zullen rusten met een tachograaf "om het goede voorbeeld te geven".



Sarkozy heeft niet gereageerd. Op bezoek in Zuid-Frankrijk werd de limousine van de minister van Binnenlandse Zaken al eens geregistreerd toen deze 185 kilometer per uur reed. Begeleidende journalisten in de stoet auto's konden hem niet bijhouden.



Over de nieuwe flitspalen is in Frankrijk nogal wat te doen. Volgens automobilisten- en consumentenorganisaties hebben de eerste tien palen in Frankrijk de eerste dagen volstrekt illegaal geflitst, omdat een wetswijziging ervoor te laat in de Staatscourant was verschenen. Daarnaast zijn ze niet goedgekeurd door het IJkwezen en gaan bonnen automatisch naar de eigenaar van een te hard rijdende auto in plaats van naar de bestuurder, zoals de Franse wet voorschrijft.



De eerste, 80.000 euro kostende, flitspaal is binnen twee dagen al met een moker vernield. Twee andere palen in het oosten van het land zijn beschoten. Sindsdien staan ze onder zware bewaking. Het is de bedoeling dat er eind volgend jaar zeker duizend langs de Franse wegen staan.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  11-11-2003  


|

FlitsKaart