Hardrijder in woonwijk gaat vrijuit





 

UTRECHT - Automobilisten die te hard rijden op 30-kilometerwegen hoeven in veel gevallen geen bekeuring te vrezen. Als het mogelijk is om harder te rijden, doet justitie niets om de boete te innen.



Justitie stuurt bekeuringen die zijn uitgedeeld op wegen die niet duidelijk als 30-kilometerzone zijn ingericht, terug naar de politie. Volgens woordvoerster B.Stolte van de politie vervolgt justitie deze snelheidsovertreders niet. ,,Als een weg zich op het oog leent voor harder rijden, dan doet justitie niets met die bonnen. Ook al staat met borden aangegeven dat je er niet harder mag. Het is dan aan de wegbeheerder, meestal de gemeente, maatregelen te treffen die van die weg ook echt een 30-kilometerweg maken. Dat kan bijvoorbeeld door het plaatsen van bloembakken of andere obstakels die de snelheid van automobilisten remmen.



Dat beleid lijkt overigens strijdig met de wens van de provincie Utrecht om op termijn ook enkele provinciale wegen te bestempelen als 30-kilometerweg. Het gaat dan vooral om wegdelen die door de bebouwde kom lopen. De provincie denkt daarbij aan Breukelen, Maartensdijk, Soest, De Bilt, Zeist, IJsselstein, Montfoort, Harmelen, Woerden, Loenen, Maarssen, Oudewater en Wijk bij Duurstede.



Volgens voorlichtster W.Heideman blijft de aanpassing van die wegdelen niet beperkt tot het plaatsen van een bord waarop staat aangegeven dat automobilisten niet harder mogen dan 30 km/uur. ,,Het is wel degelijk de bedoeling dat ook fysieke maatregelen genomen worden, zodat dat wegdeel eruitziet als een 30-kilometerweg. Dat kan variëren van het plaatsen van bloembakken of hekken tot het aanbrengen van drempels. Per situatie moet worden bekeken wat de meest wenselijke maatregel is.

 
 
Bron: Utrechts Nieuwsblad
 
  17-10-2003  


|

FlitsKaart