Het gaat niet om het spekken van de kas, Extra controles op de A325/N325x

ARNHEM - 2287 boetes, van bedagen tussen de 55 en 170 euro: de opbrengst van de snelheidscontrole gisteren op de A325. De staatskas is gespekt, zou je zeggen. Toch is dat niet het doel. ' Veiligheid', roept de politie alom.Een oranje hesje verraadt dat hij meer is dan een toevallige passant. De plek waar hij staat trouwens ook. Nico Janssen kijkt vanaf de middenberm van de A325 toe hoe de ene na de andere auto die ter hoogte van het Gelredome richting het Nijmeegseplein rijdt, wordt geflitst.

Janssen is projectleider van de herinrichting van het plein in Arnhem en vroeg de politie iets te doen aan de veel te hard rijdende auto's, motoren en vrachtwagens. "Het is bedreigend voor de wegwerkers als auto's zo hard voorbij razen. Kijk die timmerman daar, die moet nu oversteken. Als mensen hier zo hard rijden, is dat levensgevaarlijk."

Hij is zichtbaar gelukkig dat de politie met een flitsapparaat is uitgerukt naar het kruispunt Nijmeegseplein. "Je ziet ze gewoon glimmen, hè", zegt hij tevreden over de snelheidscontroleurs. "Ze zijn zo lekker fanatiek. Dan hoor ik ze bijvoorbeeld zeggen 'zo, dat is er weer een', wanneer het apparaat flitst."


Danny, de 'fanatieke' controleur, heeft het druk tijdens deze klus.

Meestal zit hij met een studieboek in de auto langs de weg tijdens dergelijke werkzaamheden, nu moet hij om de haverklap het rolletje van de flitser verwisselen.


"We gebruiken expres grote films van achthonderd foto's, want het gaat als een trein."

Het is niet zijn doel automobilisten zo veel mogelijk boetes op te leggen. "Ik hoop wel dat ze onthouden dat ze zijn geflitst." Daarom heeft hij honderd meter na het flitsapparaat borden geplaatst met de tekst 'Uw snelheid is gemeten'. "Dan denken ze er vandaag nog wel een paar keer aan dat ze binnenkort een boete ontvangen. Als ze het pas weken later te weten komen - als de boete op de mat ligt - maakt het geen indruk meer."


Een stiekeme truc van de politie om de staatskas te spekken, is de actie niet volgens politiewoordvoerder Peter Meijer. "Vanaf het Ohra- gebouw geven we aan dat ze hun snelheid moeten afbouwen. Van 120 kilometer per uur gaat het naar 90, dan naar 70, vervolgens staat er een matrixbord met 'u rijdt te snel' en daarna staat er een met '50'. Pas daarná wordt er geflitst." Meijer hoopt dat de strenge controle de snelheid waarmee automobilisten het Nijmeegseplein naderen, terugdringt. "Als we de snelheid met tien kilometer per uur omlaag krijgen, scheelt dat een hoop doden en gewonden."

Bron:  De Gelderlander

Melder: bash

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram