Honderden boetes Utrechtse milieuzone verscheurd





 

ustitie heeft honderden boetes voor de Utrechtse milieuzone verscheurd. De gemeente ging onvoldoende in op bezwaren van bekeurde automobilisten. Overtreders gingen in beroep tegen de geldstraf, onder meer omdat ze de borden voor de milieuzone te onduidelijk vonden.

Citaat:
We zagen dat er vaak beroepen binnenkwamen met de onduidelijke bebording als argument. Toen zijn we bij de gemeente gaan doorvragen over de situatie ter plekke. Als de gemeente daar dan niet op inging, zijn we boetes gaan vernietigen,
CVOM-persvoorlichter Ernst Koelman


Bijna 1400 mensen gingen tot nu toe in bezwaar tegen de boete voor het overtreden van de Utrechtse milieuzone. Ze reden, net als ruim tienduizend anderen, met hun dieselauto van voor 2001 de Utrechtse binnenstad in, maar vonden de boete van 90 euro onterecht.

Daarvan zijn er 260 ook echt kwijtgescholden, terwijl 935 mensen alsnog moesten betalen. De overige bezwaren zijn nog in behandeling.

Dat blijkt uit cijfers die het AD via een WOB-verzoek opvroeg bij het CVOM, de instantie die de bezwaren behandelt. ,,In het begin lieten we veel boetes in stand, op basis van het verweer van de gemeente Utrecht," stelt CVOM-persvoorlichter Ernst Koelman. ,,Maar later zagen we dat er vaak beroepen binnenkwamen met de onduidelijke bebording als argument. Toen zijn we bij de gemeente gaan doorvragen over de situatie ter plekke. Als de gemeente daar dan niet op inging, zijn we boetes gaan vernietigen."

Citaat:
Het is ons ook niet te doen om die boete per se in stand te houden. Het gaat ons om de gezonde lucht. Dat geld gaat niet naar ons.
Woordvoerder gemeente Utrecht


Het AD kreeg ook geanonimiseerde dossiers van bezwaarmakers, met daarin het bezwaarschrift, de reactie van de gemeente en de uiteindelijke beslissing van de officier van justitie. Daaruit blijkt inderdaad dat tientallen boetes zijn verscheurd, na een standaardreactie van de gemeente of het uitblijven daarvan. De ambtenaren wezen slechts op het feit dat de overtreding is begaan.

Op specifieke vragen van het OM, zoals of de automobilist op die plek de milieuzone nog had kunnen vermijden, geven ze geen antwoord. ,,We vinden het belangrijker om in algemene zin de borden en informatievoorziening te verbeteren, dan om op individeel niveau te reageren," zegt een gemeentewoordvoerder. ,,Het is ons ook niet te doen om die boete per se in stand te houden. Het gaat ons om de gezonde lucht. Dat geld gaat niet naar ons." Er staan inmiddels borden langs de grote invalroutes van de stad.

 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  3-12-2016  


|

FlitsKaart