Honderden verkeersslachtoffers door mobiel bellen





 

RIJSWIJK - Mobiel bellen tijdens het rijden kost jaarlijks honderden doden en gewonden. In 2004 zouden er ongeveer 600 minder verkeersslachtoffers zijn gevallen als er tijdens het rijden niet mobiel was gebeld. Dit concludeert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) op basis van buitenlands onderzoek.



Volgens de SWOV is handsfree bellen tijdens het rijden net zo gevaarlijk als het bellen met de hand (handheld) en moet ook dat dus worden verboden.



Verkeer


Uit buitenlands onderzoek is gebleken dat bestuurders die tijdens het rijden een telefoongesprek voeren, vier maal zo veel kans op een ongeval lopen. De aandacht van de automobilist voor het verkeer neemt af door het mobiele bellen. Dit komt niet alleen door het bedienen van de telefoon maar vooral door het voeren van een telefoongesprek.



Door het bellen tijdens het rijden let een bestuurder minder goed op, reageert hij trager en neemt hij meer risicovolle beslissingen, aldus de SWOV.



Het onderzoeksinstituut pleit voor meer onderzoek om de gevaren van mobiel bellen tijdens het rijden preciezer vast te stellen. Ook zou onderzoek moeten worden gedaan naar het mobiele telefoongebruik onder fietsers en voetgangers.

 
 
Bron: Nu.nl
 
  8-3-2006  


|

FlitsKaart