Illegale borden N11 verwijderd





 

ALPHEN AAN DEN RIJN - Medewerkers van Rijkswaterstaat hebben maandag de verkeersborden en spandoeken verwijderd die bewoners van de Steekterweg in de nacht van zondag op maandag langs de weg hadden opgehangen. Volgens woordvoerster J. De Munck beraden de omwonenden zich vandaag over nieuwe, mogelijk hardere acties.



Ook raadslid Schriek van de plaatselijke SP zegt dat zijn partij overweegt hard terug te slaan. De tientallen borden die aangeven dat automobilisten 60 moeten rijden, zijn in samenwerking met de SP gemaakt.



De omwonenden van het oude traject van de N11 tussen Alphen aan den Rijn en Zwammerdam zijn het scheurverkeer voor hun voordeur meer dan zat en willen dat de toegestane snelheid onmiddellijk van 80 naar 60 wordt verlaagd. De Munck: ,,We hebben gezien dat het kan. Automobilisten pasten maandagochtend keurig hun snelheid aan. We konden eindelijk weer zonder gevaar voor eigen leven oversteken toen onze borden daar hingen.'' Toen medewerkers van rijkswaterstaat onder politiebegeleiding de illegale verkeersborden begonnen te verwijderen, hebben bewoners staan huilen aan de kant van de weg, vertelt De Munck. ,,De politie komt hier nooit. Ook niet om de snelheid te controleren, zoals Rijkswaterstaat pretendeert. Rijkswaterstaat zelf heeft zich al die tijd dat we acties voerden voor een verbetering van onze leefsituatie ook nooit laten zien. Nu we borden hadden opgehangen, wisten ze niet hoe snel ze naar ons toe moesten komen.''



De buurt is strijdlustig, zegt De Munck. ,,Vandaag gaan we weer vergaderen over nieuwe stappen. Ik steek alleen mijn nek uit als een meerderheid van mijn buren achter me staat. Natuurlijk zit er altijd wel iemand bij die het niet kan schelen dat de Steekterweg als racebaan wordt gebruikt, maar het gaat om de meerderheid. Uit ons onderzoek bleek dat zo'n 90 procent de situatie meer dan zat is. Als je je auto voor je deur wilt parkeren, moet je een kilometer van te voren beginnen met vaart minderen. Anders zit er iemand geheid achterop.



Over tien maanden, wanneer de nieuwe N11 wordt geopend, neemt de intensiteit van het verkeer automatisch af. Op dat moment ondergaat de Steekterweg een metamorfose en wordt die 'verkeersluw' gemaakt. ,,Eerder is het niet mogelijk om de snelheidslimiet te verlagen'', zegt M. van den Akker, woordvoerder van Rijkswaterstaat. ,,Onzin'', reageert De Munck daarop. ,,Er rijdt zoveel bouwverkeer voor onze deur. Als ze een paar borden met de aanduiding werkverkeer plaatsen, is het probleem opgelost.''

 
 
Bron: Leidsch Dagblad
 
  15-9-2003  


|

FlitsKaart