Irritatie over verkeersactie politie





 

"Dus er kunnen zomaar 30.000 agenten worden vrijgemaakt voor het constateren van lichte overtredingen van hardwerkende burgers??" Automobilisten zijn geïrriteerd over de jacht die agenten gaan maken op automobilisten die zich tijdens de rit laten afleiden door hun telefoon, navigatiesysteem of iets anders.

Dertigduizend agenten gaan zich de komende vier weken bezig houden met de verkeersactie. Ook in de Tweede Kamer wordt met gemengde gevoelens gereageerd op het verkeersveiligheidsoffensief dat de Raad van Hoofdcommissarissen zaterdag in De Telegraaf aankondigde.

"Ik krijg er eerlijk gezegd een beetje jeuk van. Er is geen touw meer aan vast te knopen", zegt VVD-kamerlid Aptroot. "Het is nog maar net bekend dat de verkeersboetes met vijftien procent omhoog gaan en nu komt deze actie er ook nog eens bovenop. De politie kan nu ook al gevaarlijk gedrag aanpakken." PvdA-kamerlid Dijksma vindt het goed dat de politie aangeeft meer te gaan toezien op de verkeersveiligheid. "Uit onderzoek blijkt dat automobilisten zich enorm ergeren aan onveilig gedrag van mede-weggebruikers, dus een stevige actie daartoe steunen we", zegt Dijksma. "Maar ik kan me best voorstellen dat mensen achterdochtig raken, want de verkeersboetes gaan volgend jaar inderdaad stevig omhoog. Dat moet de politie dus goed uitleggen", aldus de PvdA’ster.

Schatkistactie

CDA-kamerlid Van Toorenburg benadrukt dat er van een ’schatkistactie’ geen sprake kan zijn, maar dat een waarschuwingsoffensief op zich geen overbodige luxe is. "Je ziet gewoon te veel mensen in de auto iets anders doen dan rijden. Even een kopje koffie drinken, even twitteren, even make-up op doen etc. Ik denk dat zo’n actie weer even een siddering door de maatschappij laat gaan en iedereen weer even alert maakt", zegt Van Toorenburg.

Maar automobilisten hebben aan een siddering duidelijk geen behoefte, blijkt uit de massale reacties op het plan die op de Telegraaf-website zijn binnengekomen.

"Wanneer gaan al die agenten eens de jacht openen op kleine criminaliteit en vandalisme? Hier in Amsterdam-West moet een autobezitter ervan uitgaan dat criminelen een of twee keer per jaar zijn auto openbreken (ruitje inslaan). Aangifte doen heeft geen enkele zin", zo meent Bert uit Amsterdam. Jan Haspers uit Lelystad: "Dus er kunnen zomaar 30.000 agenten worden vrijgemaakt voor het constateren van lichte overtredingen van hardwerkende burgers??" Jan uit Almere meent: "Hebben de heren niet in de gaten dat door dit soort acties het gezag van de politie afneemt. Die 30.000 agenten kunnen beter in de onveilige buurten gaan lopen. Hier worden weer verkeerde prioriteiten gesteld. Alleen de staatskas maar vullen."

 
 
Bron: Telegraaf
 
  13-9-2010  


|

FlitsKaart