Jacht op hardrijder intensiever dan ooit





 

Leeuwarden - De jacht op de hardrijder is omvangrijker dan ooit. Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) heeft vorig jaar 9,2 miljoen verkeersovertredingen verwerkt. Dat zijn er ruim 1,3 miljoen meer dan het jaar daarvoor, een stijging van bijna 16,5 procent.



Bijna driekwart van de bekeuringen betreft snelheidsovertredingen. Een deel van de spectaculaire stijging komt volgens het CJIB, doordat vorig jaar extra is gecontroleerd op de snelwegen. De noodzaak om dat te doen uit oogpunt van verkeersveiligheid is klein, omdat snelwegen de veiligste soort wegen zijn. De regering heeft evenwel besloten de hardrijder extra hard aan te pakken met het oog op een schoner milieu. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) deelde bijna 300.000 extra bonnen uit om de uitstoot van kooldioxide (CO) terug te dringen.

De winst voor de staatskas is er niet minder om. Met de verkeersboetes is ongeveer 377 miljoen euro binnen gehaald, bijna 65 miljoen euro meer dan in 2000. Het gemiddelde boetebedrag was 41,06 euro. Dat is iets hoger dan het jaar daarvoor (gemiddeld 40,17 euro).

In 70 procent van de door het CJIB verwerkte transacties ging het om snelheidsovertredingen. Ruim 10 procent betrof parkeerbonnen en 3,5 procent van de bekeuringen gold het rijden door rood licht. De meeste bekeuringen werden uitgeschreven op kenteken, hoofdzakelijk door automatisch werkende flitsapparatuur.

 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  16-2-2002  


|

FlitsKaart