Jonge hork doelwit van politieactie





 

Vrijdag 1 november, EINDHOVEN - De regiopolitie opent de jacht op jonge, agressieve verkeersovertreders. Ze wil de jongeren dermate op de hielen zitten dat die zich uiteindelijk anders gaan gedragen op de weg. Doen ze dat niet, dan kunnen ze hun rijbewijs kwijtraken.



Verkeerscommissaris H. Achten hoopt met deze maatregel het grote aantal (dodelijke) ongelukken onder jongeren terug te dringen. Centraal staat een persoonlijke lik-op-stukbenadering, waarbij agressievelingen in het verkeer worden betrapt door agenten in burger.



De politie heeft daarvoor drie projecten uit de kast gehaald. Zo is de horkenlijn al in gebruik genomen, waarop agenten ook in hun vrije tijd grove verkeersovertredingen kunnen melden. De eerste twee weken leverde dat al 65 bekeuringen op, jaarlijks moeten dat er vijftienhonderd worden.



Daarnaast gaat over twee weken een onopvallende 'videomotor' de weg op. Daarmee gaat een agent in burger overtreders filmen. In januari moet ook een videoauto klaar zijn.
Het derde wapen in de strijd tegen gevaarlijk weggedrag is de actie Golfslag; de naam verwijst naar het type auto waar een deel van de 'snelle' jongeren bij voorkeur in rijdt en naar de 'golf' van terugkerende overtredingen.



Beginnende automobilisten die een bekeuring krijgen worden daarbij voortaan gevolgd in het politiesysteem. Boetes worden gekoppeld, waarna de overtreder direct een officiële waarschuwingsbrief krijgt. Daarin staat dat de ogen van alle agenten in de regio op hen gericht zijn. Als de bestuurder vervolgens nog eens in de fout gaat, volgt een verplichte rijvaardigheidstest bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dat kan er volgens Achten toe leiden dat de jongeren hun rijbewijs kwijtraken.
De groep 18- tot 24-jarigen is nu nog verantwoordelijk voor ruim twintig procent van de ongevallen in de regio. De politie wijt een belangrijk deel daarvan aan onverantwoordelijk en onbeheerst weggedrag van de jongeren.



'Het is alleen vreselijk moeilijk om ze dat duidelijk te maken', zegt Achten. 'We gingen laatst met jongeren naar de plek waar een vriend van hen was verongelukt. Na afloop reden ze zelf weer met piepende banden weg. Het blijkt dus soms gewoon niet te werken.'

Achten verwacht dat bij alledrie de projecten met name de meest agressieve weggebruikers zullen opduiken. Hoeveel het er in de regio zijn, weet hij niet.




 
 
Bron: Eindhovensdagblad
 
  11-1-2002  


|

FlitsKaart