Justitie boycot Blik op de Weg, korpsen leggen advies naast zich neer





 

Het tv-programma 'Blik op de Weg' wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Het openbaar ministerie wil niet langer dat de verkeerspolitie aan het programma meewerkt.

'Blik op de Weg' rijdt al zestien jaar mee met de verkeerspolitie om te laten zien hoe wegpiraten worden aangehouden en bekeurd. Ondanks dat het programma veel kijkers trekt, wil landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee nu dat de politie niet langer aan het programma meewerkt.

Het openbaar ministerie heeft vooral moeite met het feit dat programmamaker Leo de Haas voor zijn programma wel de medewerking van justitie verlangt, maar geen afspraken wil maken over de inhoud. „De Haas wijst elke vorm van invloed of overleg af, maar hij wil wel onze medewerking. Zo werkt het niet”, zegt een OM-woordvoerder.

De Haas zegt onafhankelijk te willen blijven en daarom geen invloed van het openbaar ministerie te dulden. De Haas: „We hebben bijvoorbeeld eens precies uitgelegd wat de regels zijn over getint folie op autoruiten. Naar aanleiding daarvan zijn veel mensen in beroep gegaan tegen hun boete en die hebben allemaal gelijk gekregen. Zoiets komt het openbaar ministerie niet goed uit.”

Een aantal politieregio’s heeft het advies om niet meer met De Haas samen te werken, naast zich neer gelegd.

Het OM werkt wel samen met het vergelijkbare SBS 6-progamma ’Wegmisbruikers’. Daarin krijgt verkeersofficier Spee de gelegenheid om verkeersregels uit te leggen en het beleid van het OM toe te lichten. Met SBS zijn afspraken gemaakt: zo mag het OM de uitzending van te voren zien en commentaar leveren. In overleg kan de inhoud worden aangepast.

Verkeersofficier Spee ergert zich ook aan de camera-auto van De Haas, die geen officiële politiewagen is, en hij zou moeite hebben met De Haas als presentator. Die zou namelijk hebben gezegd dat hij regelmatig idioot hard rijdt. „Niet waar”, reageert De Haas. „Ik heb één keer veel te hard gereden. Ik heb ook wel eens gezegd dat ik twijfel aan het nut van een boete voor iemand die 126 op de snelweg rijdt. Dat is Koos Spee onwelgevallig.”

De Raad van Hoofdcommissarissen werkt momenteel aan een richtlijn waarin staat onder welke voorwaarden de politie actieve medewerking verleent aan televisieprogramma’s. Op dit moment tekenen programmamakers die willen meelopen met de politie vaak een ’cameracontract’. Daarin staan voorwaarden over bijvoorbeeld de privacy van verdachten.

Ook wordt afgesproken wat wel en niet mag worden uitgezonden en hoe vaak een programma mag worden herhaald, zodat overtreders niet jaren later nog met hun misstap geconfronteerd worden. De nieuwe richtlijn van de Raad van Hoofdcommissarissen moet deze cameracontracten aanscherpen.

De makers van ’Blik op de Weg’ hebben inmiddels een website geopend waarop steunbetuigingen achtergelaten kunnen worden.

 
 
Bron: Trouw
 
  5-12-2007  


|

FlitsKaart