Justitie gaat kentekendieven leven zuur maken / Benzine dieven





 

Pomphouders die sinds jaar en dag moord en brand schreeuwen over de wijze waarop zij door benzinerovers worden gedupeerd, blijken gemiddeld slechts 420 keer per maand aangifte te doen van brandstofdiefstal. Een getal dat dan ook in schril contrast staat met de cijfers die de brancheleden jarenlang zelf hanteerden om te klagen over de naar hun zeggen ’lakse aanpak van het probleem door politie en justitie’; altijd werd gesteld dat minstens zes keer vaker diesel en benzine werd gestolen.

Desgevraagd zegt landelijk verkeersofficier Koos Spee van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM): „De pomphouders hadden het over 30.000 tot soms zelfs 250.000 incidenten op jaarbasis. Nadat wij afgelopen zomer een nieuwe databank hebben geopend waar gedupeerden snel en simpel via internet aangifte kunnen doen, blijken we dus op een jaarcijfer van ongeveer 5000 gevallen van diefstal uit te komen. Het BVOM heeft veel geld, energie en mankracht in die databank gestoken. Maar van de aangiften die we ontvangen, worden de meeste nota bene via de fax gedaan.”

Voor justitie is dat een behoorlijke tegenvaller, vooral ook omdat de per 1 september 2006 operationeel geworden website meer dan 100.000 euro belastinggeld heeft gekost. Van de recente 1400 aangiften werden er maar liefst 1150 per ouderwetse telefax naar het BVOM gestuurd en slechts 250 via het internet. Óf pomphouders willen geen aangifte doen, óf het probleem blijkt dus aanzienlijk minder groot dan de afgelopen vijf jaar met veel tromgeroffel werd verkondigd, zo lijkt.

Koos Spee, die in juni 2006 het offensief tegen benzinedieven in deze krant aankondigde en daarvoor van zowel bedrijfsleven, politie als politiek Den Haag niets dan lof kreeg: „Het kan dat veel pomphouders nog niet over de digitale code beschikken die nodig is om op internet melding te doen van diefstal. Zeker is dat onze fax, die we dus ook nog in gebruik hebben voor de aangiften, er per 1 april uitgaat. Internet is voor óns en de branche stukken sneller en efficiënter. Na een melding kan de politie onmiddellijk de jacht op de rovers openen.”

Verstandhouding

De afdeling Branche Behartiging Tankstationhouders (BBT) van de Bovag reageert enigszins beschaamd op de cijfers. Woordvoerder Arjan Kleuver: „Er wordt inderdaad relatief weinig aangifte gedaan, heel jammer vinden ook wij. Want de Bovag is juist erg blij met het offensief van Koos Spee en zijn Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie, onze onderlinge verstandhouding is uitstekend. De website is een uitkomst en we sporen onze leden dan ook aan er vooral méér gebruik van te maken. Helaas beschikken velen van hen nog niet over de digitale inkomstenbelastingcode die nodig is om via internet aangifte te doen. Maar nu de fax van justitie over vier weken verdwijnt, zullen ze wel moeten.”

De afgelopen weken werd er door het BVOM aan de politie 37 maal opdracht verstrekt tot het verrichten van een opsporingsonderzoek na meldingen over benzineroof. 26 maal vanwege het tot drie keer toe tanken zonder betalen door dezelfde persoon en elf keer vanwege gebruik van valse kentekens tijdens dit proletarisch tanken.

Autowasstraten

Spee: „Dat gerommel met kentekens is ons een doorn in het oog. Ik ben in overleg met Verkeer en Waterstaat om kentekendieven de wind uit de zeilen te nemen. Platen op auto’s moeten worden ’gepopnageld’. Die dingen zijn nu veel te gemakkelijk te stelen, waardoor benzinerovers moeilijk zijn op te sporen. Verder blijven nogal wat platen hangen in autowasstraten. Criminelen kunnen er eenvoudig mee aan de slag bij pompstations of zo andere verkeersdelicten plegen.”

 
 
Bron: De Telegraaf (abonnee gedeelte)
 
  3-1-2007  


|

FlitsKaart