Kamer wil onderzoek naar files door flitsers2225x

Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD wil een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van snelheidscontroles met flitsers op filevorming. Aanleiding is een maandag uitgezonden onderzoek van RTL Nieuws in samenwerking met de Verkeersinformatiedienst VID.

Daaruit blijkt dat in bijna 20 procent van de plaatsen waar op snelheid wordt gecontroleerd files ontstaan. Het KLPD bestrijdt dat en zegt op basis van eigen onderzoek dat bij 3 procent van de radarcontroles vorig jaar een file is ontstaan.

De Kamer wil weten wie gelijk heeft. De VVD wil bovendien weten wat de economische schade is en of er ook ongelukken door ontstaan. De PvdA wil verder weten of er geen files of ongelukken ontstaan als mensen weten waar de snelheidscontroles zijn. Want dan kunnen ze er op inspelen door tijdig af te remmen.

Vijf op de honderd weggebruikers reden vorig jaar te snel op de grote wegen. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) controleerde twintig miljoen weggebruikers. Dat resulteerde in een miljoen boetes, zei een woordvoerder maandag.

In totaal maakte het KLPD 1,5 miljoen foto's van overtreders en stuurde er een miljoen door naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Een aantal foto's kon niet worden gebruikt, bijvoorbeeld omdat het kenteken niet goed te lezen was of twee weggebruikers naast elkaar te snel reden.

Twintig mensen houden zich met de controles bezig. In 2008 voerden zij er 3300 uit, voornamelijk met digitale apparatuur.

Het KLPD heeft er geen moeite mee dat radiostations de controleplaatsen doorgeven, soms zelfs al twee minuten nadat de agenten er zijn gaan staan. Een voorbeeld daarvan is Radio538, dat vorig jaar 93,7 procent van de controles doorgaf. RTL Nieuws kwam maandag met dit bericht.

„We kondigen zelf ook snelheidscontroles aan. Mensen denken dat we een bepaald aantal boetes moeten uitschrijven, maar we worden afgerekend op het aantal controles. Het doel is dat weggebruikers zich aan de maximumsnelheid houden”, aldus de woordvoerder.

Het KLPD is blij dat de overgrote meerderheid van de weggebruikers niet te snel rijdt. Dat geeft minder ongevallen, minder CO2-uitstoot, minder geluidsoverlast en minder brandstofverbruik. Bovendien vindt 85 procent van de Nederlanders snelheidscontroles zinvol.

Volgens RTL Nieuws ontstaan er files door de controles. Uit onderzoek waarin de zender de flitsers vergeleek met filegegevens van de Verkeersinformatiedienst (VID), zou in bijna 20 procent van de gevallen een file zijn ontstaan. Het KLPD zegt dat er in 3 procent een file kwam bij een controle. Het CDA wil dat dit wordt onderzocht. PvdA, PVV en VVD waren niet bereikbaar.

Red. Flitsservice: Er gebeuren jaarlijks ook vele kop staart ongevallen bij snelheidscontroles. Voor zover bekend is dat bij gewonden gebleven. Zie ook onze reportage uit 2006.

Bron:  De Telegraaf

Melder: no justice
Mr Bean
mackay

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram