Kans op verkeersboete fors omhoog





 

Een gewone flitspaal staat lang niet altijd aan, de nieuwe digitale flitsers doen het dag en nacht. Dat betekent veel meer boetes.

Vorig jaar begon het Team Verkeer van het Landelijk Parket met het vervangen van de 1000 analoge flitspalen. Inmiddels staan er zo’n 190 in heel Nederland.

Forse toename

Willebrord Freijsen, hoofd Team landelijk Parket, zegt in een interview met RTL Nieuws dat vooral vlak na het vervangen van de oude paal er een forse toename te zien is van het aantal boetes. Hij zegt ervan overtuigd te zijn, dat op termijn 99% van de automobilisten zich aan de snelheid zal houden.

Rolletje op

Analoge flitspalen hebben voor de politie één groot nadeel: na 400 foto’s van verkeersovertredingen is het rolletje vol. Alle automobilisten die daarna te hard langs de flitspaal rijden, ontkomen aan een boete. En de politie vervangt het rolletje meestal maar een keer per week. Verder zit er gemiddeld in één op de drie analoge flitspalen ook daadwerkelijk een camera.

Niet gokken

Met de digitale flitsers weet iedereen waar hij aan toe is: de palen staan 24 uur per dag, zeven dagen in de week aan. Gokken dat je niet geflitst wordt, is dus heel onverstandig.

Meer dan afgesproken

Uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij het Team Verkeer van het Landelijk Parket, blijkt verder dat negen politiekorpsen fors meer snelheidsboetes hebben uitgeschreven dan in het prestatieconvenant met het OM over 2009 was afgesproken.

Amsterdam

In de regio Amsterdam bijvoorbeeld steeg het aantal bekeuringen afgelopen jaar explosief. De Amsterdamse politie slingerde bijna 780.000 snelheidsduivels op de bon, bijna twee keer zoveel als wat er in prestatieafspraken is vastgelegd.

Meer uren

De politie heeft in een aantal regio’s ook fors meer uren gestoken in verkeersovertredingen. In Groningen controleerde de politie bijvoorbeeld bijna anderhalf keer zoveel op snelheidsovertreders.

From Boetes 2009

Klik op foto voor grote versie

Nieuws.nl schreef:Vier keer meer boetes door nieuwe flitspaal

Door nieuwe digitale flitsers die de oude flitspalen vervangen kan het aantal overtredingen dat met een flitser wordt vastgesteld vier keer hoger uitvallen. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van informatie van het Team Verkeer van het Landelijk Parket.

Momenteel worden duizend oude flitspalen vervangen door digitale flitsers die 24 uur per dag, zeven dagen per week aan staan. Sinds vorig jaar zijn er zo'n 190 digitale flitsers in Nederland neergezet.

De oude analoge flitspalen hadden als nadeel dat na vierhonderd foto's van verkeersovertredingen het rolletje vol was. De politie vervangt het rolletje over meestal een keer per week. Daarbij zit er in slechts een op de drie analoge flitspalen daadwerkelijk een camera.

Hoofd van het Team Verkeer Willibrord Freijsen stelt dat vooral vlak nadat een oude paal is vervangen een forse toename is te zien van het aantal boetes. Hij zegt er daarbij van overtuigd te zijn dat op termijn 99 procent van de automobilisten zich aan de snelheid zal houden.

 
 
Bron: RTL Nieuws.nl
 
  10-9-2010  


|

FlitsKaart