Kentekenherkenning langs grens1298x


NIEUWESCHANS, De Groningse politie en hun Duitse collega’s uit het naburige Nedersaksen trekken vanaf het WK-voetbal met hightech apparatuur samen ten strijde tegen voetbalhooligans, sluwe autodieven en ander gespuis dat zich per auto over de noordelijke grens dreigt te begeven.


Met automatische kentekenherkenning moeten vanuit politieauto’s ’foute’ auto’s direct gespot worden. „Het gaat om een unieke internationale samenwerking”, aldus politiechef Oscar Dros.


Voorlopig wordt tot 1 december geexperimenteerd. Zowel de Duitsers als de Nederlanders van de sterke arm krijgen de beschikking over twee aan computers gekoppelde camera’s. De computers zijn volgestopt met verdachte kentekens. Met de nieuwe techniek moeten gestolen en niet verzekerde wagens bijvoorbeeld vlot van de weg worden geplukt. Informatie over verdachte auto’s wordt speciaal voor dit project uitgewisseld tussen de beide landen.


Het digitale project werd gisteren gepresenteerd op een steenworp afstand van de grens bij Nieuweschans in het gebouw van de zogeheten Eems-Dollard Regio, de organisatie die opkomt voor de grensstreek en ook meebetaalde aan het politieproject.


Met hightech apparatuur aan boord zullen politieagenten dag en nacht vanuit vier auto’s kentekens scannen om te zien of sprake is van criminele types „of hooligans die bijvoorbeeld een stadionverbod hebben”, aldus de Groningse projectleider Piet Dol, die niet alle geheimen van de speurauto’s wil prijsgeven. Zijn Duitse evenknie Thorsten Dege ziet het ook helemaal zitten: ,,Door deze gezamenlijke inzet kunnen we de veiligheid hier in de hele regio vergroten.”
Bron:  De Telegraaf (abonnee gedeelte)

Melder: Maserati Teun

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram