Kentekenherkenning tegen drugsoverlast Zuid-Limburg





 

De politie in Maastricht en omgeving heeft woensdag voor de eerste keer automatische kentekenherkenning ingezet. De apparatuur maakt deel uit van een nieuw en breder offensief tegen de grote drugsoverlast in Limburg, laat de politie woensdag weten.

Bij de automatische nummerbordherkenning wordt een database aangelegd van kentekens waaraan gegevens van de bezitter gekoppeld kunnen worden. Een camera registreert het kenteken van elke passerende auto en matcht het met de gegevens in de computer. Als het kenteken geregistreerd staat, wordt een signaal afgegeven. Daarmee kan worden nagetrokken of autobezitters op basis van het verleden verdacht zijn of niet.

Het offensief tegen drugsoverlast heeft de naam Borderlines meegekregen. Het project is de opvolger van Nomen, een eind 2007 gestarte actie waarbij de politie zich concentreerde op het A2-traject tussen Maastricht en de Belgische grens. De overlast van drugsrunners voor auto’s met een buitenlands kenteken is op dit traject het grootst. Drugsrunners, vaak afkomstig uit de Randstad, maken de Zuid-Limburgse wegen onveilig in hun pogingen drugstoeristen als klanten te strikken. "Zelfs auto’s van gezinnen met jonge kinderen op de achterbank worden klemgereden en agressief benaderd", meldt de politie.

Bij controles in het kader van de actie Nomen zijn tijdens 54 actiedagen op de A2 120 aanhoudingen verricht. Ook zijn 83 auto’s in beslag genomen en 42 drugspanden ontmanteld. Omdat een bevredigend langetermijneffect uitbleef en de stroom drugstoeristen onverminderd groot blijkt te zijn, is Borderlines opgestart.

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) heeft voor Borderlines negen ton uitgetrokken. De bewindsvrouw deed deze toezegging in juni vorig jaar. Een maand eerder waren drie Rotterdamse drugsrunners in Maastricht verongelukt. Het ongeval kreeg veel aandacht in landelijke media en was voor de Maastrichtse burgemeester Gerd Leers (CDA) reden de noodklok te luiden.

In de afgelopen drie maanden werd al geëxperimenteerd met Borderlines, dat woensdag officieel werd gelanceerd. Een van de doelen is om de samenwerking met de politie in België, Frankrijk en Luxemburg verder te intensiveren. De politie merkte eerder dat deze samenwerking effectief is. "Als in Maastricht Franse drugstoeristen worden verhoord die een illegale hoeveelheid drugs in bezit hebben en de Gendarme komt er even bij, bekennen de verdachten direct. Ze ervaren dan echt de lange arm van de Franse justitie", noemt de politie als voorbeeld.

Het aantal medewerkers van politie en marechaussee dat drugsrunners bestrijdt, is uitgebreid naar vijftig. Zij zijn op meer tijdstippen en plekken actief dan voorheen, om te voorkomen dat de runners de politie te slim af zijn door het aanpassen van hun werktijden en -plaatsen.

Borderlines wordt in eerste instantie uitgevoerd in Zuid-Limburg. Volgens een woordvoerder van de politie is het doel om het project volgend jaar over heel Limburg uit te rollen. Vervolgens moet de aanpak in 2011 worden ingevoerd in de gehele Euregio Maas-Rijn, waaronder ook de Belgische provincies Limburg en Luik en de regio rond de Duitse stad Aken vallen.

 
 
Bron: Novum
 
  14-1-2009  


|

FlitsKaart