Kinderen wijzen automobilisten op gevaar van hard rijden





 

DEVENTER - Youri Mulder (12) van basisschool De Vlieger en Natalie Faddegon (10) van Dol - fijn hebben deze week in bijzijn van politieman Henk Gerdes twintig automobilisten in Colmschate - Zuid een bon gegeven wegens te hard rijden.






De Deventer woonwijk mag zich het komende half jaar verheugen in de nadrukkelijke belangstelling van het team verkeersveiligheid van de politieregio IJsselland. In de wijk geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, maar de meeste automobilisten rijden harder dan 50, zo blijkt uit metingen van de politie. Vanaf maandag controleert en bekeurt de politie dagelijks in de wijk.



Deze week werden automobilisten daar op voorbereid door een actie van de politie, samen met de verkeersveiligheidsorganisatie 3VO, schoolkinderen en het televisieprogramma BlinQ van de zender Z@ppelin.



Kinderen van verschillende basisscholen uit het land gingen enkele uren met politieman Gerdes op stap. Met een kliko (een vuilniscontainer met daarin een camera) werd de snelheid van auto’s gemeten. De politieman hield de automobilisten aan en de kinderen (met politiepet en -hes) spraken hen vermanend toe en schreven een bon uit. Een cameraman maakte ondertussen opnamen. Die worden volgende week uitgezonden. De Deventer kinderen komen maandag vanaf 15.35 uur in beeld.



De automobilisten hadden mazzel, want het bleef bij een waarschuwing. Maar wel één die ze serieus moeten nemen, vindt Youri Mulder. Het is heel gevaarlijk om te hard te rijden en je brengt kinderen in gevaar, zegt hij. Heel veel mensen rijden te hard, stelt Natalie. ‘We hebben zelfs een schooldirecteur aangehouden.’ Natalie zou niet dagelijks bekeuringen willen uitschrijven, maar Youri heeft de smaak van het politiewerk te pakken gekregen. Dat aangehouden automobilisten boos kunnen reageren maakt hem niet uit. ‘Je doet goed werk. Je waarschuwt mensen dat ze fouten hebben gemaakt en als ze dan zachter gaan rijden wordt het wel veiliger op de weg.’

 
 
Bron: De Stentor (login editie)
 
  30-11-2004  


|

FlitsKaart